Aristona SA 8037 A    Foto is afkomstig van Rob Krabbendam

   1956

Rapportcijfers:

Kast:  6
Geluid FM:  9
Geluid AM:  9
Geluid: PU:  9
Ontvangst AM: 10
Ontvangst FM: 10


Specificaties:

Buizen:ECC85, ECH81, EF89, EF85, EABC80, EL84, EL86, EM80, EZ80.
Golfbereiken:LG, MG, KG van 25 - 50 meter, FM van 87,5 � 101 MHz.
Midden Frequent:452 kHz; 10,7 MHz.
Luidsprekers:1x 9748 A, 2x AD 3500 BM
Resonantiefrequentie basluidspreker:48 Hz
Frequentiebereik versterker:25 - 20.000 Hz, na modificatie.  (origineel: 25 - 7.000 Hz).
Uitgangsvermogen bij 800 Ohm:3,25 Watt RMS
Kast:hout, licht en donkerbruin gelakt.
Afmetingen:70,5 x 87 x 43 cm
Opgenomen vermogen:88 Watt.


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Ja.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 800 Ohm.
Loudness:Ja, dubbelvoudig, lage tonen.
Hoge tonen regeling:Ja, continu
Lage tonen regeling:Ja, continu.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Ja, EM80.
Ingebouwde antenne:Ja, FM en KG.
Ferriet antenne:Ja, beperkt instelbaar, LG en MG.
Aparte FM/AM afstemming:Ja.


Beschrijving:

Zelf ben ik geen liefhebber van radiomeubels omdat deze vaak erg groot zijn. In het verleden heb ik ook wat radiomeubels gesloopt, maar voor deze relatief smalle kast maak ik een uitzondering. De radio werd in slechte staat aangeleverd en helaas is de schaal aan het verweren. De pick-up heb ik niet getest en ik ben ook niet van plan om mijn platen bloot te stellen aan de hoge naalddruk van 7 gram. Mocht ik ooit tegen 78 toeren platen aanlopen, dan test ik de pick-up nog wel uit en repareer is desnoods het element. Deze radio is inwendig hetzelfde als een middenklasse tafelmodel, maar moet het vooral hebben van de luidsprekers en het meubelmakers vakmanschap. 

Reparatiegeschiedenis:

Eerste inspectie leert dat het oog zwak oplicht en dat de ontvangst op zowel AM als FM zeer zwak is. Als eerste heb ik de vier hoogohmige schermrooster- en anodeweerstanden van het MF gedeelte van respectievelijk 120 K, 82 K, 33 K en 39 K vervangen, want de waardes waren met hele factoren omhoog gelopen. Hierna kwam er meer leven in de radio, maar nog steeds zwakke ontvangst, op de KG en LG na dan. De MG was zwak en is te wijten aan de onderbreking van de ferrietspoel. Deze spoel heb ik weer hersteld en ik heb tevens geleerd dat de spoel niet omgepoold mag worden. De ontvangst bleef zwak, ook bij het verschuiven van de spoel. Opnieuw ompolen en verschuiven naar maximale ontvangst bij een lage zenderfrequentie is de remedie. Nadat ik de AM heb afgetrimd is de ontvangst nu zelfs uitstekend. De FM moest ook compleet afgetrimd worden omdat die erg ver ernaast stond. Nadat ik de radio eerst met de compressor van stof ontdaan had, een tijdje warm heb laten worden en de ferrietkernen van de MF busje in laten weken met deze keer kontakt 60 spray kon het afregelen beginnen. Nu is de FM ontvangst uitstekend, maar ik ben er nog niet. De radio speelt nu een stuk harder, maar het geluid klinkt erg schril en gaat snel vervormen. Condensators in het tegenkoppelcircuit naar het loudnessgedeelte zijn verlopen en heb ik laten vervallen. Tevens heb ik de koppelcondensator vernieuwd, hoewel 0,8 Volt aan het stuurrooster van de EL84 niet echt dramatisch is. Ook de resterende weerstanden van het tegenkoppelcircuit heb ik laten vervallen, zodat alleen het tegenkoppelcircuit voor de klankregeling overblijft. Het resterende dubbele loudnesscircuit is nog helemaal intact zodat de radio bij een lage volumestand een vol en aangenaam achtergrondgeluid geeft. In het tegenkoppelcircuit heb ik wel de condensator die naar massa gaat van 2.200 pF naar 470 pF moeten verkleinen om weer voldoende hoge tonen terug te krijgen. Nu loopt de frequentiegrafiek kaarsrecht tot boven het hoorbare gebied en klinkt het geluid weer heerlijk neutraal, maar ik ben er nog niet. Het uitgangsvermogen was eerst 1,5 Watt RMS, te weinig dus. De anode spanning was te laag, namelijk 230 Volt. Inmiddels heb ik de EZ80 gelijkrichtbuis vervangen en is de anodespanning 300 Volt, 20 volt meer dan volgens het schema, maar dat is niet erg. Het uitgangsvermogen is nu 3,25 Watt RMS en dat is een mooie waarde. De EM80 afstemindicator heb ik verwisseld voor een beter exemplaar. De oude EM80 heeft wat weinig emissie. Verder heb ik de EABC80 buis moeten vervangen omdat bij AM de detectiediode doorsloeg.

Na enkele dagen continu spelen begon het geluid bij een laag tot gemiddeld volume wat te vervormen. Ook liep de versterking wat terug evenals de hoeveelheid lage tonen. Een licht knik in de sinusgolf was zichtbaar. Hoewel de verdenking op de eindbuizen vallen bleek het achteraf aan de hoge tonen potmeter te liggen, en wel aan de 4e aftakking waar de koppelcondensator was aangesloten. Een weerstand van 47 K in serie met de koppelcondensator en de aansluiting daarvan verleggen op beide hete aansluitingen van de klankregel potmeters was de oplossing. Zekerheidshalve heb ik een lekweerstand van 680 K bij de EL84 gemonteerd, als de klankregel potmeters onderbroken mochten raken.

Prestaties:

Het chassis van deze radio is elektrisch hetzelfde als de Philips B5X74A. De luidspreker 9748 A zit onder aan de voorkant gemonteerd en is een broertje van de legendarische 9710 A maar heeft een wat kleinere magneet. De beide AD 3500 BM luidsprekers zijn aan de zijkanten gemonteerd en zijn elk 400 Ohm en staan in serie met een filtercondensator van 0,1 uF zodat de scheidingsfrequentie ongeveer 2.000 Hz is. Door deze opstelling werkt met name de hoge tonenweergave ruimtevullend. Doordat de bas luidspreker in een grote klankkast zit komen er ook mooie lage tonen te voorschijn en is de akoestische kortsluiting veel kleiner dan bij de tafelmodellen.

Ondanks het lage uitgangsvermogen klinkt deze radio aangenaam en vol. Omdat een gedeelte van het tegenkoppelnetwerk is komen te vervalen klinkt de radio dus helder en vol en door het dubbele loudness circuit klinkt de radio aangenaam zacht maar kan ook hard spelen zonder te gaan vervormen.

Terug naar fotogalerij
Terug naar index