AVO Valvetester

 

Beschrijving:

De AVO Valvetester is een simpele buizentester die op basis van steilheid werkt. De steilheid (Trans Mutual Conductance) wordt vaak uitgedrukt in mA/V. Aan de waarde van de steilheid is te zien is hoeverre de buis nog in orde is, en is de slijtage dan ook af te lezen.

De tester zelf bestaan uit 2 losse panelen. De instellingen zijn universeel en in principe kun je elke buis mee testen, ook de nieuwere types. Hiervoor zijn later verloopvoeten voor uitgebracht, alsook losse panelen met andere buisvoeten.
Allereerst moet de juiste gloeidraadspanning gekozen worden. 
Het principe is volgens het backing off principe, en wel dat eerst de mA/V regelaar op 100 mA/V wordt ingesteld. De Zero regelaar staat eert helemaal rechtsom, en als de buis opwarmt, dan vindt er een meteruitslag plaats en na ca 1 minuutje moet de zero regelaar op 0 mA/V worden ingesteld. Hierna kan de mA/V ingesteld worden volgens de AVO datasheet manual. Eventueel moet met de Zero regelaar nog op 0 mA/V gezet worden. Nadat de buis volgens de uitgebreide AVO data manual is ingesteld kan de buis getest worden en nagegaan worden wat nog de conditie is. De schaal loopt van 0 tot 10, waarbij 10 dan een nieuwe buis voorstelt.
Verder kan de isolatieweerstand tussen gloeidraad gemeten worden. In de regel is deze oneindig.

Met het ingebouwde neonlamp en de meetpennen kan eventuele sluiting tussen de roosters bepaald worden, maar ook waarmee niet gebruikte pennen met welk rooster, anode of kathode mede verbonden is. Dit is zeer belangrijk, omdat anders een kortsluiting kan ontstaan en de tester dan vernield kan worden.

Deze zal in de regel ietsjes lager liggen dan gebruikelijk, maar is op zich prima bruikbaar voor vele buizen. Voor het meten is het aan te raden om de mA/V regelaar op 100 mA/V te zetten. Verder is voor de Anode Voltage en Screen Voltage op 100 Volt een goede uitgangswaarde. Afwijkende waardes kunnen het beste van de data manual genomen worden. Hierna zal de meter iets gaan uitslaan en kan de met de Zero regelaar op nul of een beetje positief (liefst beneden 1 op de meter) worden afgeregeld. Daarna kan de steilheid gekozen worden en eventueel op nul naregelen. Hierna als de buis goed warm is, kan de steilheid worden gemeten en de conditie van de buis worden bepaald.

Een tweede mogelijkheid om de steilheid direct te meten is mA/V regelaar op 10 mA/V te zetten en de Zero regelaar helemaal rechtsom te laten. Hiermee lees je dan ook de steilheid direct af  die overeen moet komen met wat in de data manual staat. Dit kan wel eens wat afwijken van wat in de buizen datasheets staat, maar geeft wel meteen een indicatie of de buis nog in goede conditie is of niet.

Intern is de AVO Valvetester anders. Er wordt gemeten op basis van wisselspanning. Dit is voor buizen geen enkel probleem. Het stuurrooster ligt op 0 Volt en tijdens de test komt dan een 100K lekweerstand van het stuurrooster op ground potentiaal te liggen.

De anodespanning is de effectieve waarde. De topwaarde ligt 1,4x hoger, dus ingesteld op 100 Volt, geeft 140 Volt topwaarde.
De screen spanning is de topwaarde, waarbij Pen LF parallel zit doorverbonden met 150 Volt.
Verder geldt ook dat de stand REC (Rectifier) een effectieve spanning heeft van 30 V~ met een serieweerstand van 75 Ohm. Als de mA/V regelaar op 100 mA/V staat, kunnen hiermee gelijkrichtbuizen worden doorgemeten. De stroom is af te lezen en moet vermenigvuldigd worden met 10.
De diode meting heeft een effectieve spanning van 12 V~ en staat in serie met een 500 Ohm weerstand. Dit is ideaal voor detectie diode buizen. De mA/V regelaar staat op 10 ma/V ingesteld en in de regel lees je tussen de 1 en 5 mA af.

Opgemerkt dient te worden dat voor de anodespanning met hoge stroomsterkte alleen de 100 Volt en REC stand geschikt zijn om met hoge stroomsterktes te werken. Hiervoor zit een aparte trafo ingebouwd. Hiermee kunnen o.a. eindbuizen respectievelijk gelijkrichtbuizen mee getest worden.

Deze buizentester is erg handig als je buizen wilt gaan matchen, maar ook als je twijfels hebt, kun je de conditie van de buis ook nog heel goed bepalen, vaak nog beter dan met de eenvoudige emissie testers.
Een ander voordeel is dat deze AVO Valvetester ook prima werkt met de laatste generatie buizen. Dit is te zien aan het omgebouwde paneel met andere buizenvoeten die door een vorige eigenaar is aangebracht.

Download het schema en user manual van de AVO Valvetester
Download de Valve Datasheet manual
Terug naar Foto Galerij 4
Terug naar index