Blaupunkt Sultan Type 2420
Ingeruild op 14 December 2002

    1954

Rapportcijfers:

Kast: 6 
Geluid FM: 7 
Geluid AM: 7 
Geluid PU: 7 
Ontvangst AM: 8 
Ontvangst FM: 8 


Specificaties:

Buizen:ECC85, ECH81, EF89, EABC80, EL84, EM80, EZ80.
Golfbereiken:LG, MG, KG van 16 � 50 meter, FM van 87,5 -101 MHz
Luidspreker:Blaupunkt LA739/1z
Tweeters:2 stuks LSH 518 b, Elektrostatisch.
Frequentiebereik versterker: -
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm: -
Kast:Hout, donkerbruin gelakt.
Afmetingen: 50 x 31 x 21,5 cm
Verbruik: -


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Ja.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 5 Ohm.
Loudness:Ja, enkelvoudig, lage tonen.
Hoge tonen regeling:Ja, continu
Lage tonen regeling:Ja, continu.
Klankregister schakelaars:Ja, Hi-Fi, Solo, Sonor.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Ja, EM80.
Ingebouwde antenne:Ja, FM, KG, MG, LG.
Ferriet antenne:Nee.
Aparte FM/AM afstemming:Ja.


Beschrijving:

De kast is een typisch Blaupunkt design met de mooie afgeronde hoeken. Het front is geheel uit wit plastic en ziet er apart uit. Deze radio is gezien de buizenbezetting een typische standaard radio wat door veel merken gehanteerd wordt. Een bijzonderheid zijn de elektrostatische tweeters die rechtstreeks op de anode van de EL84 is aangesloten. Van het tweetergeluid had ik eigenlijk meer verwacht, zeker gezien het feit dat het elektrostaten zijn. Helaas reikt het hoog niet ver genoeg door. Gehoormatig wordt het hoog bij ca 8.500 Hz nogal bruut afgekapt. De ontvangst van de FM is goed en AM is matig en het geluid is hetzelfde als die van veel Philips radio�s.

Reparatiegeschiedenis:

In 1992 heb ik de koppelcondensator tussen de EABC80 en EL84 vernieuwd. De radio kan nu veilig gebruikt worden. De AM ontvangst had eerst een slechte waardering, namelijk rapportcijfer 5. In deze radio ziet geen ferrietantenne en de ongebouwde FM antenne werkt onvoldoende voor AM. Door een lange draad antenne aan te sluiten is de AM ontvangst goed.

Prestaties:

De vergelijking wijst inderdaad uit dat de hoge tonen nogal bruut afgekapt worden. Het is vanaf 8.500 Hz waar het verlies aan hoge tonen begint op te treden. Jammer eigenlijk. Ik had van de elektrostatische tweeters aan de zijkanten wat meer verwacht. Wat wel aangenaam is, is dat de tweeters een ruimtevullend effect geven, waardoor de geluidsweergave van de radio ruimtelijk klinkt. Het klankregister staat op "HiFi" ingesteld en de toonregelaars staan op maximum. Wanneer je het klankregister op "Sonor" zet, dan wordt het midden-laag wat opgehaald, waardoor met name de stemmen wat voller klinken.

Download het schema van de Blaupunkt Sultan 2420
Terug naar fotogalerij
Terug naar
index