Braun S44M
Radio is verkocht op 21 juni 2003.

     1955

    1955

    1955

    1955

    1955

    1955


Rapportcijfers:

Kast: 7
Geluid AM: 8
Geluid PU: 8
Ontvangst AM: 8


Specificaties:

Buizen:ECH81, EF89, EAF41, EL41, EM80.
Golfbereiken:LG, MG, KG van 13 � 90 meter.
Luidspreker:Ovaal type, 15 x 22 cm
Resonantiefrequentie luidspreker:125 Hz
Frequentiebereik versterker:25 - 20.000 Hz, na modificatie
Vermogensbandbreedte:n.b.
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:2 Watt RMS
Kast:Hout, bruin gelakt.
Afmetingen:50 x 31 x 22 cm
Verbruik:n.b.


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Nee.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 5 Ohm.
Loudness:Ja, enkelvoudig, lage tonen.
Hoge tonen regeling:Ja, continu
Lage tonen regeling:Nee
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Ja, EM80.
Ingebouwde antenne:Ja, draadantenne
Ferriet antenne:Nee.


Beschrijving:

Wie denkt dat Braun alleen maar elektrische tandenborstels en scheerapparaten maakt, heeft het dus mooi mis. Braun maakte dus ook goede buizenradio's en in de jaren '80 maakte Braun kwalitatief zeer hoogwaardige Hi-Fi apparatuur evenals goede luidsprekerboxen die te vergelijken zijn met Revox. Enfin, dat even terzijde. Het uitgangsvermogen is 2 Watt RMS en dat is wat aan de lage kant ondanks de toepassing van een grote uitgangstransformator. 4 Watt RMS moet toch zeker haalbaar zijn, maar het geluid is vrij aardig en door het hoge rendement (en de stijve ophanging) van de luidspreker gaat het geluid zelfs hard, en laat ik het zo. Het feit dat zonder tegenkoppeling het frequentiebereik van deze radio zo mooi is, heeft te maken dat de voorversterkerbuis in pentode opstelling staat i.p.v. de gebruikelijke triode opstelling. Door deze pentode opstelling heb je strikt genomen geen buizengeluid meer, maar omdat een voorversterkerbuis nooit overstuurd raakt, is dit niet hoorbaar. Wat wel typisch buizen is, is het gunstige oversturingsgedrag, en daarom kunnen buizenradio's vrij hard spelen. De ontvangst op de AM is goed, maar je hebt wel een degelijke antenne signaal nodig. 


Reparatiegeschiedenis:

De eerste inspectie heeft geleerd dat de koppelcondensator van 10 nF 350 Volt tussen de voorversterker- en de eindversterkerbuis lek is. Op het stuurrooster van de eindbuis stond maar liefst 1,5 Volt, en daardoor raakt de eindbuis onnodig snel in de vernieling. Inmiddels is de koppelcondensator vervangen door een nieuw Wima exemplaar van 10 nF 1.000 Volt. De versterkingsfactor is nog te laag en er is nog een 100.000 Hz oscillatie in de versterker te bespeuren. Na het losnemen van het tegenkoppel circuit is het oscilleren verdwenen en is de versterkingsfactor toegenomen naar een acceptabele waarde. Later heb ik om het kraken van de volumeregelaar beide condensatoren zowel aan de loper alsook aan de hot side verniewd. Tevens heb ik om weer het volle geluid uit de radio te krijgen de loudness condensator vernieuwd. De anodespanning is 270 Volt, en dat is meer dan voldoende. Het chassis en de componenten lijken veel op die van de TeKaDe W688 evenals de degelijkheid van deze radio, typisch Duits dus. Het werken aan Duitse radio's is veel aangenamer dan aan Philips toestellen omdat de draden van de componenten niet gewrapped zijn en omdat de componenten veel overzichtelijker geplaatst zijn.

Prestaties:

Het geluid is getest met de zelfbouw buizen FM ontvanger (ECC85, EF184, EF184, EAA91), maar kan ook met een CD-speler of met de PC. Door de toepassing van een grote ovale luidspreker die geen dubbele conus heeft, klinkt het geluid in het midden-hoog gebied wat present, maar door de klankregeling wat terug te draaien is een redelijk neutrale positie te vinden en klinkt het geluid dan goed, al zijn de hoogste tonen wat zwak. Voor AM heeft dit presente karakter wel een gunstig effect omdat de audio bandbreedte dan rechtgetrokken wordt tot ca 4.500 Hz en vervolgens stijl gaat afvallen. 


Schema:

Klik op het schema om hem uit te vergroten.


Download het schema van de Braun S44M
Terug naar fotogalerij
Terug naar index