Grundig 87a

    1961

    1961

    1961

    1961

    1961


Rapportcijfers:

 Kast: 5 
 Geluid FM: 7 
 Geluid AM: 7 
 Ontvangst AM: 9 
 Ontvangst FM: 8 


Specificaties:

 Buizen:ECC85, EBF89, ECL86.
 Golfbereiken:MG, FM van 87,5 - 100 MHz
 Luidspreker:Grundig 10 x 15 cm.
Resonantie frequentie:-
 Frequentiebereik versterker:-
 Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:
 Kast:Kunststof, Bordeauxrood, wit front.
 Afmetingen:33,5 x 21 x 14 cm
Verbruik:35 Watt 
Prijs::DM 139,-- 


Features:

Pick-up ingang:Nee.
Bandrecorder ingang/uitgang:Nee.
Extra luidspreker uitgang:Nee
Loudness:Ja, enkelvoudig. Alleen lage tonen.
Hoge tonen regelaar:Ja, continu
Lage tonen regelaar:Nee.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte schakelaar/regelaar:Nee.
Afstemindicator:Nee.
Ingebouwde antenne:Ja: Netzantenne, FM.
Ferriet antenne:Ja.
Aparte FM/AM afstemming:Nee.


Beschrijving:

Deze tamelijk kleine radio is een bijzondere radio, en wel omdat deze uit slechts 3 buizen bestaat. Wanneer je een Standaard Super Heterodyne radio gaat strippen, je vervangt de FM detectie door 2 Germanium diodes, voor de voeding gebruik je gewone diodes en je gebuikt een gecombineerde versterkerbuis, dan blijven nog altijd de ECC85, ECH81, EBF89 en ECL86 buizen over. Als je naar de FM kijkt, dan valt op dat een ECH81 o.i.d. voor de Midden Frequent versterking ontbreekt, evenals de oscillator en mengtrap voor de AM. Wel, de eerste sectie van de ECC85 werkt in FM als afstembare HF versterker met terugkoppeling (Audion) zoals je die in de eerste Philips ontvangers van de jaren '20 en '30 tegenkwam, echter met geaarde roosterschakeling zoals je die in moderne TV's en computermonitoren nog tegenkomt. Hierdoor krijg je een enorme versterking en dat is ook de verklaring waarom de ontvangst nog redelijk gevoelig is, en dus te vergelijken is met een Standard Super Heterodyne ontvanger met twee midden frequent buizen. De 2e sectie is de bekende oscillator en tevens mixer zoals je die ook tegenkomt bij gewone FM tuners. Bij AM werkt de schakeling die veel lijkt op die van een ECH81, waarbij de rechter triode als oscillator werkt en de linker triode als mengversterker waar een Midden Frequent signaal uit volgt. De AM heeft een ferrietstaaf, en om een externe AM antenne aan te sluiten wordt gebuikt gemaakt van een extra spoeltje met veel windingen om de ferrietstaaf. Dit extra spoeltje is noodzakelijk omdat de ferrietspoel zelf mede gebruikt is in het Automatic Gain Control circuit. De ontvangst van de AM is zeer goed. Overigens is het AM/FM tunerblok met de ECC85 een relatief ingewikkeld deel, maar met het schema erbij is alles goed te herkennen en te beredeneren. Uiteindelijk is het een knap stukje techniek die je niet vaak tegenkomt, en dat maakt het in de verzameling opnemen van deze radio dus de moeite waard. Zie onderstaand schema. 

Overigens wordt in mijn radio de ECL86 i.p.v. de ECL82 gebruikt. De ECL86 heeft een wat hoger uitgangsvermogen en het verschil zit hem voornamelijk in de statische instelling van de eindpenthode. Zie onderstaand schema.

Verder vind je in deze radio geen extra luxe, zoals een pick-up ingang of extra luidsprekeruitgang. Dit is dus alleen maar een radio, meer niet. 


Reparatiegeschiedenis:

In het verleden is in het versterkergedeelte de koppelcondensator vernieuwd. Ook de kleine condensator van 500 pF is vervallen waardoor de hoogste tonen weer hoorbaar worden. Het verwijderen van dergelijke kleine condensatoren is nooit zonder gevaar. Je moet met een oscilloscoop controleren of er geen hoogfrequent oscilleren plaats vindt (instabiliteit). De radio speelt momenteel goed, maar is in staat om nog beter te presteren. Met name de elco van de FM detectie laat het bij een sterke zender afweten.


Prestaties:

Het geluid is zoals ik van Grundig gewend ben, en voor deze kleine radio dus van verbazend goede kwaliteit. Van alle kleine radio's die ik ken vind ik deze, ondanks de kleine uitgangstrafo, nog het beste spelen. Grundig staat bekend om uitstekende breedbandluidsprekers, en dat is ook vaak te merken aan de goede geluidskwaliteit bij de oudere transistorradio's, klein of groot.

Let op: Ondanks dat deze radio E-buizen heeft, evenals een kleine voedingstrafo voor het gloeistroomcircuit, is het chassis rechtstreeks met het lichtnet verbonden. De voedingstrafo is een autotrafo. De anodespanning wordt rechtstreeks uit het net gevoed en er wordt enkelfasig gelijkgericht. Hierdoor ontstaat een levensgevaarlijke situatie en is het gebruik van een scheidingstrafo absoluut  noodzakelijk.

Download het schema van de Grundig 87a
Terug naar fotogalerij
Terug naar index