Lezersbrieven:

Soms komen wel eens E-mails binnen met leuke tips of technische achtergrond informatie.

Hieronder volgt een bericht van Bertin over het modificeren van het geluid van een oude buizen TV.

Hallo Kees,


Daar ik ook in het bezit ben van oude  Philips buizen-TV's vind ik een mailtje wel op zijn plaats. Ik bezit volgende toestellen: 17TX100,14TX112,SA43110T(Sierra,electrisch bijna als 14tx100 maar andere kast),21TX170,21TX280,17TX291,23TX302,23CX302,KTV: KM1. Alle toestellen zijn met succes hersteld en spelen foutloos.

Hier volgen enkele bedenkingen en tips door mijn herstel-ervaringen. 

Je kan alleen maar zeggen dat deze toestellen heel degelijk gebouwd zijn daar ze naar 40-jaar of meer nog steeds goed te herstellen zijn. Vanaf de 170-serie vind ik dat de buizen TV-techniek op punt stond. In de toestellen waar nog teercondensatoren in zaten zijn ze allemaal vervangen. (meestal door van die onverwoestbare okergele).

 Wat de weerstanden betreft. In 14TX100 geen enkele slechte. (bouwjaar 1953!) Hierin zitten weerstanden met opdruk i.p.v. kleurencode. De weerstanden met kleurencode vond ik alleen slechte bij deze met een bruine achtergrond. Deze met beige of rode achtergrond zijn prima. In mijn toestellen t/m de 170-serie was meestal ook het beeld-mf ontregeld. Dankzij de service-doc en het nodige materiaal is dit goed te krijgen. Om de kernen van de mf-kringen "draaibaar" te maken verwijder ik eerst de was boven de kern en nadien opwarmen met haardroger. Bij weergave van een testbeeld (jammer steeds minder uitgezonden) blijkt de doorlaatband op de verschillende kanalen toch niet dezelfde. Het wordt dus zoeken naar een compromis door de kanaalkiezer af te regelen.

 Op uw site lees ik oa dat het beeld soms rolt op uw 17cx172.  Alle toestellen uit deze serie zijn hier heel gevoelig aan. Ik stelde hetzelde vast alsook een vriend van mij die er 2 heeft. Maar je kan het goed krijgen. Bij opwarmen van praktisch om het even welke condensator (soldeerbout in omgeving houden) in de raster-oscillator en eintrap kreeg ik het beeld aan het rollen. Ik heb ze allen vervangen door MKT-types en het beeld blijft onvoorwaardelijk stabiel.

 De toestellen met de transformatorloze LF-versterker hebben inderdaad een prachtige klank. Bezoekers zeggen meestal uit zichzelf dat die oude tv's veel beter klinken dan de huidige!  Ik heb me echter steeds ge�rgerd aan de intercarrier-brom bij ondertitels of ander "zwart-wit-sprong-rijke beelden".  Ook bij juiste afregeling is dit niet helemaal weg te krijgen. De enige oplossing is beeld en klank-mf scheiden en gebruik maken van het quasi-split-sound systeem. In de kleuren tv's K7,KM1,K9 wordt dit reeds toegepast. Hierbij stuur ik uw een schema van mijn schakeling die ik met succes heb toegepast in de 23TX302.  Van mij mag je deze gerust op uw site plaatsen. Ik maak gebruik van het IC TDA2545 dat gebruikt wordt in K35 en K40 van Philips. Aftakking gebeurt tussen de 1ste en 2de beeld-mf-buis zonder impact op gevoeligheid of doorlaatband. De klank-mf voor de oude Belgische en Franse standaarden werkt dan wel niet meer maar dat vind ik niet erg. Deze standaarden bestaan toch niet meer. De schakeling kun je toepassen in uw 23TX371. De MF-trafo 91561 komt uit een MF-module van K30. De afregeling hiervan gebeurt op het gehoor bij een testbeeld en is wel kritisch om een optimaal resultaat te hebben. De voeding wordt gemaakt via 3 windingen rond de kern van de lijn-trafo. Een andere schakeling waar ik nog mee bezig ben volgt nog. De klank komt nu nog beter tot zijn recht. Bijna evengoed als de FM-band op de radio. Zie onderstaand schema.

Noot van de webmaster: De diode 1N4007 zou ik vervangen door een BYX55 of RPG30 omdat dit fast recovery types zijn. De 1N4007 wordt door de hoge frequentie van 15625 Hz te warm.

Het plaatsen van een bruggelijkrichter na de netschakelaar is een goede vondst van u. Heeft de hogere gelijkspanning geen nadelige gevolgen? Ik ben hierin een stapje verder gegaan. Als experiment heb ik een  schakelende voeding uit K9 (of K11) gewijzigd zodat deze tot ca 245V gelijkspanning kan geven. Onderbreek de zeners van de overspanningsbeveiliging,15K in serie met R187 en 22K in serie met R183 en klaar is uzelf (kees). De voedingsspanning heb ik geregeld tot er juist 6,3V over de gloeidraad van de beeldbuis staat. De voeding gaf dan 235V.(+1 wat lager dan anders) . Het resultaat is een absoluut bromvrije LF versterker. Nog mooiere klank. Door netvervuiling was er soms een horizontale bewegende lijn in het beeld. Ook dit is weg. Op een testbeeld zag je de vertikale lijnen een langzaam krullende beweging maken. Ook verdwenen. Bij de 21tx170 geeft deze voeding geen goed resultaat. De lijnbreedte is niet gestabiliseerd en als je de gloeispanning juist regelt is de voedingsspanning wat laag wat zich uit door een te klein beeld. Verdere wijzigingen kunnen dit wel oplossen maar hiervan heb ik afgezien.

Dit is het voor vandaag, er zal nog wel iets volgen.

Ik maak reeds een jaar nu en dan gebruik van uw BBS waarvoor dank.

Vriendelijke groeten,
Bertin