Orion AR201

    1955

    1955

    1955

    1955

    1955

Rapportcijfers:

Kast: 5 
Geluid AM: 6 
Geluid PU: 6 
Ontvangst AM: 6 


Specificaties:

Buizen:ECH81, EBF80, EL84, EZ80.
Golfbereiken:LG, MG.
Luidspreker:Ovaal, 12,5 x 17,5 cm (Niet origineel)
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:-
Frequentiebereik versterker:-
Vermogensbandbreedte:-
Kast:Hout, bruin gelakt.
Afmetingen: 38 x 28,5 x 18,5 cm
Verbruik:-


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Nee.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 5 Ohm.
Loudness:Nee.
Hoge tonen regeling:Nee.
Lage tonen regeling:Nee.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Nee.
Ingebouwde antenne:Nee.
Ferriet antenne:Nee.


Beschrijving:

Deze late radio uit Hongarije heeft alleen maar LG en MG ontvangst en moet daarbij ook nog een ferroceptor ontberen. Opvallend is dat de radio met alleen maar Tungsram buizen zijn uitgerust. Wat misschien wel opvallend is, is dat een voorversterkerbuis ontbreekt. Wel, de voorversterking vindt in de triodesectie van de ECH81 plaats. Het hepthodedeel werkt als oscillator en menggedeelte. In het hepthodedeel wordt het 3e rooster voor de oscillatie gebruikt i.p.c. dat deze meegestuurd wordt met de triode. Verder werkt deze radio volgens het normale super heterodyne principe en kan op deze manier ook een buis worden uitgespaard. Wat ook opvallend is, is dat als je een extra luidspreker aansluit, dat de interne luidspreker wordt uitgeschakeld. Ook als je een externe bron, zoals een CD-speler, op de pick-up ingang aansluit wordt het radio signaal onderbroken. Verder zit in deze radio geen loudness circuit, maar door de frequentie afhankelijke tegenkoppeling worden de lage en de hoge tonen opgehaald. Voor het overige deel, zie het onderstaand schema.


 

Reparatiegeschiedenis:

Als eerste heb ik de radio inwendig gereinigd. Hierna begon het uitkasten, maar dat was een beetje vreemd. Na het verwijderen van 2 schroeven kon ik het frontpaneel met chassis naar voren uitschuiven. Hierna heb ik alle buizen op de EZ80 na eruit genomen. De radio heb ik in serie gezet met een gloeilamp van 60 Watt en vrij kort na het inschakelen was duidelijk dat de voedingselco in orde is. Hierna heb ik de koppelcondensator tussen de ECH81 en EL84 vervangen. Alle contacten heb ik gereinigd en na het terugplaatsen van de buizen kon ik de radio gaan testen. Helaas is de ontvangst aan de wat zwakke kant, maar ik krijg de lokale zenders wel goed binnen. Van de tegenkoppeling heb ik de condensator van 100 nF naar massa verwijderd omdat de hoge tonen bij lage volumestanden te sterk toenam. Tevens heb ik om weer iets van de hoge tonen terug te krijgen de anodecondensator van de EL84 laten vervallen. Om de stabiliteit van de EL84 te kunnen waarborgen heb ik een extra stopweerstand van 1 K in de stuurroosterleiding opgenomen. Ook de condensator van 47 nF in het tegenkoppelcircuit heb ik vervangen. Nu klinkt de radio redelijk vol. De ontstoor condensator zit tussen het chassis en een netleiding geschakeld en heb ik eveneens vernieuwd. Verder is de afstemcondensator slecht en maakt plaatselijk kortsluiting die er moeilijk uit te krijgen is, maar is wel gelukt doordat ik een afstemsectie na het losnemen van 2 schroefjes iets kunnen verschuiven. Tevens heb ik de taats afgesteld zodat de afstemcondensator weer soepel en spelingsvrij werkt. Helaas is de gelijkloop momenteel niet optimaal, maar er is mee te leven. Verder zaten wat draadjes van de HF spoelen los. De radio speelt momenteel prima. Later heb ik nieuw afstemkoord geplaatst en zonder tekening is het bij deze radio nog goed te doen. De afstemnaald heb ik van een stukje zwart installatiedraad gemaakt. Voor de schaalverlichting heb ik 2 fittingen gebruikt die op een oud speelveld van een flipperkast zat.  Verder heb ik de oude luidspreker verwijderd. Deze is niet origineel en heeft een doorsnede van 17,5 cm. Dit past niet in de kast en het was ook nog mogelijk om het afstemkoord met naald te monteren. Momenteel zit een ovale luidspreker in van 12,5 x 17,5 cm en voldoet veel beter. Oorspronkelijk hoort een ronde 12,5 cm doorsnede luidspreker in, maar deze is van een wat betere kwaliteit. Uiteindelijk telt de aparte ontvangsttechniek van deze radio evenals de opbouw van de versterker die gebruik maakt van een potmeter zonder loudness aftakking, maar wel een frequentie afhankelijke tegenkoppeling zodat de lage tonen (en oorspronkelijk ook de hoge tonen) wat opgehaald worden. Hieronder volgen nog wat foto's hoe het chassis oorspronkelijk uitzag.


Prestaties:

Omdat een grotere luidspreker dan oorspronkelijk wordt toegepast en omdat er geen loudness regeling wordt toegepast, maar wel een frequentie afhankelijk tegenkoppelnetwerk wordt gebruikt, klinkt deze radio tamelijk neutraal. Je moet dus niet veel lage tonen verwachten. De radio kan wel nogal hard spelen.


Terug naar fotogalerij
Terug naar
index