Philips 21CX172A    Foto's zijn van Pat's TV Museum

    1958

    1958

     1958

Rapportcijfers:

Kast: 6
Beeld: 9
Geluid:10
Ontvangst VHF:10


Specificaties:

Buizen?
BeeldbuisAW 53-80z
Luidsprekers?
Uitgangsvermogen bij 800 Ohm?
Kanalen VHF2-11 + 2 reserve kanalen
Kanalen UHFn.v.t.
KastHout, donkerbruin
Afmetingen?


Even vooraf:

De reden waarom ik nog enkele Zwart Wit TV's in mijn verzameling heb is omdat deze TV's een goede beeld- en geluidskwaliteit hebben. Ook het feit dat er geen printplaten gebruikt worden vind ik wel apart. Aan kleuren TV's heb ik nooit echt lol aan gehad, hoewel ik nog een goed werkend Philips K7 exemplaar heb, omdat dit mijn eerste type kleuren TV is die ik in 1976 heb kunnen bemachtigen. Onlangs heb ik nog een werkende Philips K6 weggegeven, ondanks dat dit het eerste type kleuren TV was.


Beschrijving:

Dit is de eerste Zwart Wit TV die ik online zet. Ik heb nog 4 andere andere Zwart Wit TV's en een Philips K7 kleuren TV die ik later ga bespreken. Deze TV heb ik in 1977 gekregen. Helaas was de beeldbuis AW 53-80 defect (gebroken) en heb ik inmiddels vervangen door een splinternieuwe AW 53-80z. Het verschil zit hem alleen in de mechanische constructie van het elektronen kanon, maar is elektrisch identiek. De ionenval magneet mag bij dit nieuwe type beeldbuis niet gebruikt worden. 

De ontvangst van VHF is zeker zo goed dan die van de huidige TV's, ofwel uitstekend. De buizen UHF ontvangers die later werden ingebouwd zijn gewoon matig van kwaliteit en nogal ongevoelig. Ook in latere modellen waar van de extra HF trap van de VHF kanalenkiezer (PCF86) was iets beter, maar nog steeds tamelijk ongevoelig. De latere transistor UHF ontvangers die in dezelfde behuizing zaten voldoen gewoonweg veel beter en de ontvangst is te vergelijken met die van de huidige types. Voor de UHF heb ik een Philips Converter met transistoren die het eveneens uitstekend doet en gewoon werkt op kanaal 3. 

Een videorecorder is aan deze TV niet besteed omdat de lijntijd vertraging onvoldoende is. Bij de oudere K6, K7 en K8 Kleuren TV's van Philips is dit op te vangen door een extra weerstand van 100 k over die van 470  k te monteren in het lijntijd circuit van de PCF802. 

Verder heb ik de TV destijds voorzien van een bandrecorder uitgang en dat is niet zonder gevaar omdat het chassis en de aarde van het toestel rechtstreeks op het net aangesloten is, dus de netstekker goed om (in fase) insteken en met een spanningszoeker controleren is van het grootste belang. Naderhand heb ik een 220-220 V~ trafo ingebouwd wat ik veel veiliger vind en kon ik de TV ook altijd gebruiken om de bandrecorder er op af te spelen. 

De beeldkwaliteit van de TV is zeer goed, lekker hard en scherp. Verder verdwijnt er soms door de ovale vorm van de beeldbuis een gedeelte van de ondertitels ondanks dat de beeldbreedte optimaal staat. Ook moet je van tijd tot tijd tijdens het kijken de synchronisatie opnieuw instellen omdat het vanggebied vrij klein is. 

Het geluid van de TV is uitstekend, klinkt lekker helder en diep tegelijk, maar dat is niet zo verwonderlijk door de grote 26 cm basluidspreker en de 2 grote breedband luidsprekers van 20 cm aan de zijkanten. De hoge tonen weergave is beter dan die van veel Philips radio's en dat vind ik eigenlijk vreemd, omdat een radio het eerder van de geluidskwaliteit zelf moet hebben. Het versterkergedeelte bestaat uit 2x PL84 wat een dikke 6 Watt RMS in 800 Ohm aan uitgangsvermogen levert. Dit lijkt weinig, maar door het hoge rendement van de speakers is dat meer dan voldoende.


Download het schema van de Philips 21CX172A
Terug naar fotogalerij
Terug naar index