Philips 22RB371

    1967

    1967

    1967

Rapportcijfers:

Kast: 6
Geluid FM: 8
Geluid AM: 8
Geluid PU: 8
Ontvangst AM: 8
Ontvangst FM: 8


Specificaties:

Buizen:ECH81, EBF89, ECL86, EM87.
Golfbereiken:LG, MG, FM van 87,5 - 104 MHz
Transistors:AF124, AF125
Luidspreker:2422 255 37005. AD 2700 X
Resonatiefrequentie:n.b.
Frequentiebereik versterker:n.b.
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:n.b.
Kast:Spaanplaat met bruin houtfineer.
Afmetingen:50 x 17,5 x 17,5 cm
Verbruik:32 Watt


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Ja, gecombineerd met Pick-up ingang.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 5 Ohm.
Loudness:Ja, enkelvoudig, lage en hoge tonen.
Hoge tonen regelaar:Nee.
Lage tonen regelaar:Nee.
Klankregister schakelaars:Ja, muziek / spraak (origineel: normaal / dof)
Bandbreedte schakelaar/regelaar:Nee.
Afstemindicator:Ja, EM87.
Ingebouwde antenne:Nee.
Ferriet antenne:Ja.
Aparte FM/AM afstemming:Nee.


Beschrijving:

Deze radio is een late buizenradio, en dat is wel te zien omdat het FM HF gedeelte met transistoren is uitgerust, terwijl de gelijkrichting een halfgeleider brugcel is. Opvallend is de ingebouwde AFC schakeling waardoor de ingestelde FM zenders mooi op de plek blijft staan. De LG en MG werken nog steeds als vanouds prima. Van deze radio heb ik ook nog een 2e exemplaar

Reparatiegeschiedenis:

Als eerste heb ik een visuele inspectie gedaan en opvallend was dat van de kleine elco's het afdichtrubber gebrokkeld is. Meestal betekent dit dat de elco's uitgedroogd zijn. Uiteindelijk heb ik 4 kleine elco's vervangen. De kathodeweerstand van de ECL86 is 150 Ohm en heb ik om toekomstige problemen te vermijden verhoogd naar 220 Ohm 3 Watt. Tevens heb ik in serie met de anodecondensator van de ECL86 bij de uitgangstrafo een weerstand van 5K6 1 Watt in serie gezet, zodat het impedantieverloop bij alle audiofrequenties min of meer constant blijft. Tevens wordt hierdoor  de hoge tonen weergave wat verbeterd en blijft de versterker mooi stabiel. Na het inschakelen viel op dat de ontvangst af en toe wegviel. Ookzaak lag bij deze radio ook aan de laatste MF trimmer voor het FM gedeelte. Nadat ik deze uit elkaar heb gehaald heb ik het loszittende litzedraadje weer vastgesoldeerd en heb ik tevens het kokertje vastgezet met een beetje superlijm. Tevens heb ik de trimmer gangbaar gemaakt zodat ik de radio later optimaal kan afregelen.

Wat de klankregeling betreft: de radio geeft van nature al een vrij zwaar geluid, en dat is prima voor de achtergrondweergave. Wanneer je de volemuregelaar uittrekt wordt het klankbeeld erg dof.. Daarbij is het tegenwoordig zo dat het geluid van de uitzendingen veel harder binnenkomen dan vroeger, dus de radio heeft bij hard geluid snel de neiging om te gaan vervormen. De klankregeling voor de hoge tonen heb ik geheel verwijderd en vervangen door een muziek / spraak schakelaar. Dit is heel eenvoudig, en wel door de schakelaar over R44 van 82K te zetten. Zie hiervoor het schema van de Philips B3X53A. Zekerheidshalve heb ik i.v.m. de hogere netspanning van 230 V~ in de netleiding een weerstand in serie gezet van 120 Ohm 5 Watt. Zo blijft de gloeispanning mooi op 6,3 V~.


Prestaties:

De radio klinkt na bovenstaande ingrepen mooi helder en vrij diep in de stand spraak. In de muziekstand klinkt de radio mooi vol, met name voor achtergrondweergave. Leuk voor op kantoor of in de werkkamer. Omdat geen dubbel conus luidspreker wordt toegepast moet je van de hoogste tonen dus afzien.


Terug naar fotogalerij
Terug naar index