Philips B2X60U

     1956

    1956

    1956

     1956

     1956

     1956

     1956
 

Rapportcijfers:

Kast: 8 
Geluid AM: 7 
Geluid PU: ? 
Ontvangst AM: 9 


Specificaties:

Buizen:UCH81, UF89, UBC81, UL84, UY42.
Golfbereiken: LG, MG, KG: 16 - 50 m. 
Middenfrequent:452 kHz.
Luidsprekers:AD 3500 X
Resonantiefrequentie luidspreker:-
Frequentiebereik versterker:-
Vermogensbandbreedte:-
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:-
Kast:Bakeliet. 
Afmetingen:32,5 x 19,5 x 18,5 cm
Verbruik:55 Watt


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Nee.
Extra luidspreker uitgang:Nee.
Loudness:Ja, enkelvoudig, lage tonen.
Hoge tonen regeling:Ja, schakelbaar.
Lage tonen regeling:Nee.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Nee.
Ingebouwde antenne:Ja, KG.
Ferriet antenne:Ja, vast, MG en LG.


Beschrijving:

Deze radio lijkt veel op de bekende Philetta radio's, maar het grote verschil is het ontbreken van de druktoetsen. Ook de stijl van de kast is wat anders, en wel dat deze aan de onderkant niet is afgerond. Ook afwijkend is dat een ronde (eigenlijk 8-hoekige) AD3500X luidsprekers wordt gebruikt i.p.v. de meer gebruikelijke ovale AD2460 of AD3460 luidsprekers. Verder zie je in de kast dat er nog plek is voor een afstemindicator, zoals de UM80.
Een andere opvallendheid is dat op de uitgangstrafo een springzekering zit, zoals je die ook in de vele andere Philips radio's op de voedingstrafo ziet.

Deze radio is een gevoelige en selectieve AM radio, mede door de ingebouwde lange ferriet antenne. Op de KG is ook goede ontvangst mogelijk als een langere draadantenne wordt aangesloten.

Nog een opmerking over de Pick-Up ingang. Deze is een gebalanceerde ingang, en wel volgens het balanced impedance principe die gescheiden wordt door condensatoren. Hier dient een dubbele afgeschermde kabel te worden aangesloten en de massa verbinding dient op de aardbus te worden aangesloten. Hierdoor is een bromvrije weergave mogelijk. Bij andere bronnen moet gebruik gemaakt worden van signaal trafo's omdat je van een ongebalanceerd signaal een gebalanceerd signaal moet maken, terwijl de overigens zeer belangrijke galvanische scheiding gehandhaafd blijft.


Reparatiegeschiedenis:

In het verleden is de ratelcondensator van 33nF al eens vervangen door 3 nieuwe ERO condensatoren van 10 nF 630 Volt parallel aan te sluiten. Dit werkt op zich prima, maar heb hem toch vervangen door een nieuw exemplaar van 33 nF 1000 Volt. Verder is het opvallend dat om de UY42 een afschermbus zit. De reden is me niet duidelijk, maar ik kan me voorstellen dat dit gedaan is voor een betre warmte afvoer, omdat daar in de buurt ook vele vermogensweerstanden zitten.

Verder is weerstand R2 van 180 Ohm in het verleden vervangen door 220 Ohm 5,5 Watt. Dit vind ik prima en de anodespanning ligt op 190 Volt, wat meer dan voldoende is.


Ratelcondensator C32 van 33 nF vervangen door een nieuwe gele ERO condensator van 33nF 1000V.
       Reden: 3 stuks van 10 nF ziet gewoonweg niet uit.
Anodecondensator C30 van 10 nF bij de UL84 is vervangen door en ERO condensator van 10 nF 1000 Volt.
       Reden: Potentieel kortsluitgevaar, waardoor de UL84, uitgangstrafo, voedingsweerstanden en UY42 vernield kunnen raken.
       Bovendien lopen teercondensatoren omhoog in waarde waardoor het geluid dan te dof wordt.
Loudness condensator C27 van 15 nF van de volume potmeter vernieuwd.
       Reden: Deze oude Wima condensator gaf te weinig lage tonen.
Condensator C12 van 47 nF vervangen door een ERO condensator van 47 nF 630 Volt.
       Reden: Deze was lek en omhoog gelopen in waarde. Hierdoor was de ontvangst te sterk en werkte de Automatic Gain Control onvoldoende.
       Bovendien reageerde de Automatic Gain Control te traag, wat nogal hindelijk is bij KG ontvangst en MG zenders met sterke fading.
Kathodeweerstand R17 van 120 Ohm 3 Watt van de UL84 vervangen door 180 Ohm 3 Watt.
       Reden: Om de radio minder zwaar te belasten, minder hitte te laten produceren en om de levensduur te verlengen.
       Tevens neemt het uitgangsvermogen iets toe.
C31 van 2,2 nF vervangen. Deze zit op de loper van de volume potmeter.
       Reden: Deze is vaak lek en komt er een beetje negatieve roosterspanning op de volume potmeter.
       Van de andere kant kan er negatieve spanning van de AM detector lekken naar het stuurrooster.
Teerknol C38 van 100 nF vervangen door een ERO condensator van 100 nF 1000 Volt.
       Reden: Deze was lek en de anodespanning van de UBC81 was te laag.
Extra RC netwerkje toegevoegd bij de AM detectie, bestaande uit een weerstand van 470K 1 Watt en een condensator van 22 nF 630 Volt.
       Reden: De AM detectie is nu optimaal en constant. Bovendien wordt de volume potmeter ontlast, waardoor deze minder kraakt.
 
De overige teercondensatoren heb ik laten zitten omdat deze op minder kritische plaatsen zitten,
Verder moet eigenlijk de volume potmeter vervangen worden. Ook met het HF gedeelte van de 3 banden opnieuw afgeregeld worden.
Omdat ik de kathode weerstand van de UL84 heb verhoogd van 120 Ohm naar 180 Ohm 3 Watt is er minder warmte ontwikkeling in deze radio en kan de radio nu ook veel langer meegaan.
Later moet ik nog iets verzinnen voor de metalen grille, omdat deze nog erg rammelt en mee resoneert met de basweergave uit de speaker.
Het afstemkoord heb ik opnieuw goed gelegd omdat deze slipte en stroef liep. Het kan zijn dat deze in de toekomst vernieuwd moet worden.
Verder bleek bij AM weergave dat deze begon te ratelen, zoemen en brommen. Hieruit bleek dat een M3 boutje die de soldeerstrip met aarde loszet en geen goed contact met de aarde maakte. Hier zit C20 en de kathode/remrooster van de UF89 op aangesloten. Na goed vastzetzetten werkt dat u weer prima.
Helaas is de volumepotmeter met schakelaar van 50K+450K defect. Deze heeft een lange as van 6 mm. Ik heb er nog eentje liggen met een korte dunne as. Een idee is om de bestaande as af te zagen, en een gat van 4,5 mm te boren en deze vast te zetten met een diep verzonken kort M3 boutje.


Prestaties:

De radio is nu hersteld naar fabrieksspecificaties en speelt daardoor weer prima, op 2 kleine wijzigingen na dan. Dit is op de geluidsweergave en ontvangst prestaties niet van invloed, wel voor de verdere levensduur van de radio die daardoor verlengd wordt.


Download het schema van de Philips B3X75U
Terug naar fotogalerij
Terug naar index