Philips B3X54A

    1965

    1965

    1965

Rapportcijfers:

 Kast: 8
 Geluid FM: 7 
 Geluid AM: 7 
 Geluid PU: 7
 Ontvangst AM: 9
 Ontvangst FM: 8


Specificaties:

 Buizen:ECC85, ECH81, EBF89, ECL86, EM84.
 Golfbereiken:LG, MG, KG van 25 - 50 meter, FM van 87,5 - 104 MHz
 Luidspreker:AD 3380 RX
Resonantie frequentie:n.b.
 Frequentiebereik versterker:n.b.
 Uitgangsvermogen bij 4 Ohm:2 Watt RMS
 Kast:Bruine kunststof, notenhouten opdruk motief.
 Afmetingen:41 x 18 x 17 cm
Verbruik:35 Watt 
Prijs::� 299,--


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Ja.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 4 Ohm.
Loudness:Ja, enkelvoudig, lage en hoge tonen.
Hoge tonen regelaar:Ja, continu
Lage tonen regelaar:Nee.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte schakelaar/regelaar:Nee.
Afstemindicator:Ja, EM84.
Ingebouwde antenne:Nee.
Ferriet antenne:Ja.
Aparte FM/AM afstemming:Ja.


Beschrijving:

Deze radio begint al wat moderner aan te doen, en wel vanwege de rechthoekige vormgeving met scherpe randen en hoeken. Ook qua techniek zit alles op een printplaat gebouwd. De luidspreker is een smal ovaal vormig type van 7,5 x 20 cm en wordt ook wel de "brievenbus" luidspreker genoemd. Later zag je dit soort luidspreker in veel Philips TV's. De afstemming is apart en hiervoor is gekozen dat de FM afstemming op de voorste kleine knop gaat. Voorheen was dit andersom. De opbouw in deze radio is nog steeds oerdegelijk en de prestatie van deze radio is vrij aardig. Overigens is deze radio op hetzelfde chassis gebouwd als de Philips B1D43A, maar is deze radio veel luxueuzer opgebouwd.


Reparatiegeschiedenis:

De ontvangst van deze radio is op AM erg zwak en op FM is zelfs helemaal niets te horen. Oorzaak is de schermroosterweerstand van de EBF 89. Hoewel deze radio uit 1965 is, is de schermroosterweerstand nog steeds van het composiet type en heb ik vervangen door een Philips koolfilm weerstand die ook in 1965 gebruikt werd. Verder waren de schaallampjes defect. Later viel de AM bijna stil, en de oorzaak was een condensator van 195 pF in een MF bus naar de anode van de EBF89. Door een samenstelling van 180 pF en 15 pF heb ik dit weer op orde gekregen, maar heb de indruk dat ik iets van de Q-factor heb moeten inleveren. Meestal ligt deze op 200 a 250. De AM ontvangst is iets zwakker dan normaal. De AM, maar met name de FM speelt erg hard waardoor het geluid vrij snel gaat vervormen. Dit heeft te maken omdat binnen het fysiologisch regelgebied (Loudness) de versterker snel gaat vervormen. Oplossing is het verwijderen van de ontkoppelelco van de ECL86. Hierdoor nemen ook de hoge tonen wat af omdat door de stroomtegenkoppeling de spanningstegenkoppeling wat afneemt. Om dit weer terug te krijgen heb ik de anodecondensator over de uitgangstrafo laten vervallen. Hierdoor nemen de hoge tonen weer sterk toe. Om weer de juiste hoeveel hoge tonen over te houden heb ik de kleine loudness condensator van 100 pF laten vervallen. Ook de kathodeweerstand van de eindpenthode heb ik verhoogd van 150 Ohm naar 180 Ohm om de kans op positieve roosterstroom van de ECL86 te verkleinen. De versterkerschakeling is nog steeds stabiel en er is  geen hoogfrequente oscillatie te bespeuren. De radio klinkt nu aangenaam en kan zelfs vrij hard spelen zonder te gaan vervormen.

Prestaties:

Mede door het ingrijpen in het versterkergedeelte klinkt deze radio helder en vol tegelijk en kan nu ook vrij hard spelen. Oorspronkelijk klinkt de radio iets helderder en voller, maar het gevaar is dat met de huidige zendnorm het geluid snel gaat vervormen. 


Download het schema van de Philips B3X54A

Terug naar fotogalerij
Terug naar index