Philips B7X44A    Foto is afkomstig van Musee Audiorama

   1965

Rapportcijfers:

Kast:  6
Geluid FM:  8
Geluid AM:  8
Geluid: PU:  8
Ontvangst AM: 10
Ontvangst FM: 10


Specificaties:

Buizen: ECC85, ECH81, EF89, EF183, ECC83, ECC83, ECL86, ECL86, EM87, EZ81.
Golfbereiken: LG, MG, KG van 16 - 180 meter, FM van 87,5 � 108 MHz.
Midden Frequent:452 kHz; 10,7 MHz.
Luidsprekers: 2x AD 3800 M
Resonantiefrequenties: 75 Hz
Frequentiebereik versterker: 30 - 14.000 Hz
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:2x 3 Watt RMS
Kast: hout, bruin gelakt, notenhout motief.
Afmetingen: 76 x 27 x 25 cm
Opgenomen vermogen: 90 Watt.


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Ja.
Extra luidspreker uitgangen:Ja, 5 Ohm.
Loudness:Ja, enkelvoudig, lage en hoge tonen.
Hoge tonen regeling:Ja, continu
Lage tonen regeling:Ja, continu.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte regeling:Nee.
Reverbeo (Nagalm).Ja, regelbaar, beide kanalen tegelijk.
Afstemindicator:Ja, EM87.
Ingebouwde antenne:Nee.
Ferriet antenne:Ja, volledig instelbaar, LG en MG.
Aparte FM/AM afstemming:Ja.


Beschrijving:

Dit is een van de laatste serieuze buizenradio's die Philips wel gemaakt heeft. Waarschijnlijk is het ook de beste stereo tafel radio die Philips gemaakt heeft. Naast de standaard 4 banden die de meeste buizenradio's hebben heeft deze radio een extra kortegolfband, waar je meestal tropenzenders vindt op de 60m, 75m, 90m en 120m. Ook de FM stereo weergave ontbreekt niet evenals de FM band zelf die doorloopt tot 108 MHz. Deze radio heeft nog wel iets bijzonders, en wel de Reverbeo regeling ofwel nagalm. De Reverbeo werkt zodanig dat beide kanalen met het galmsignaal gekruist worden. Zo is er geen interne feedback mogelijk en kan het galmsignaal met de rechter bovenpotmeter naar believen ingesteld worden. Daar waar je niet van het stereo signaal gebruik kunt maken, zoals op de AM, kun je nog gebruik maken van de Reverbeo regeling. Deze is gelukkig continu regelbaar op beide luidsprekers tegelijk en het geluid lijkt op die van een concerthal. Leuk voor a capella, maar niet voor gesproken woord. In deze radio zit een overigens goed opgehangen nagalmveer ingebouwd zoals je die in veel gitaarversterkers en oudere Hammond toonwielorgels tegenkomt. Wel aardig, maar niet bruikbaar bij een stereo signaal. Toch is dit een type radio die niet in een verzameling mag ontbreken.

Wat de gevoeligheid van de ontvangst van deze radio betreft: Deze is zeer hoog, ofwel uitstekend. Dit heeft o.a. te maken dat voor de detectie puntcontact diodes wordt gebruikt en niet van buizen. Ook is de laatste MF buis van de FM een EF183, ofwel een buis met een enorm hoge steilheid van maar liefst 12,5 mA/V, en dat is ruim 2x zoveel dan die van een EF85. Ook de Automatic Gain werkt uitstekend zodat alle zenders vrijwel even sterk klinken.


Reparatiegeschiedenis:

De zorgenkindjes van deze radio zijn toch wel de ECL86 buizen zelf. Een ECL86 kraakt, de andere heeft positieve roosterstroom waardoor de anode na een tijdje spelen roodgloeiend wordt. Voorlopig heb ik deze buizen vervangen, maar in de toekomst ga ik de kathodeweerstanden van 150 Ohm 3 Watt verhogen naar 180 Ohm 3 Watt of 220 Ohm 3 Watt met in het oog het behoud van het uitgangsvermogen. Hierdoor gaan de ECL86 buizen een langer leven tegemoet.

De FM heb ik opnieuw moeten naregelen om weer een optimale ontvangst te verkrijgen. Later heb ik alle elco's van de stereo decoder vernieuwd om weer een optimale kanaalscheiding te verkrijgen.

Prestaties:

Deze radio heeft een passieve Baxandall toonregeling. Hier is het mogelijk om zowel de hoge als de lage tonen op te halen. Hierdoor klinkt de radio modern, maar moet je niet de voelbare basweergave verwachten zoals die van huidige stereo sets. Het is wel een genot om op je werkkamer of kantoor op de achtergrond er naar te luisteren.

Download het schema van de Philips B7X44A
Terug naar fotogalerij
Terug naar index