Philips BX400A 

    1950

    1950

Rapportcijfers:

Kast: 7 
Ontvangst AM: 9 
Geluid AM: 7 
Geluid PU: 7 


Specificaties:

Buizen:ECH42, EAF42, EBC41, EL41, AZ41.
Golfbereiken:LG, MG, KG van 16 � 50 meter.
Midden Frequent:452 kHz
Luidspreker:9738X.
Resonantiefrequentie luidspreker:105 Hz
Frequentiebereik versterker:25 - 3.500 Hz
Vermogensbandbreedte:70 - 3.500 Hz
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:2,5 Watt RMS
Kast:Bakeliet met houtmotief aan de zijkanten.
Afmetingen:45,5 x 30 x 20,5 cm
Verbruik:45 Watt
Prijs:� 225,--


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Nee.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 5 Ohm.
Loudness:Ja, enkelvoudig, lage en hoge tonen.
Hoge tonen regeling:Nee.
Lage tonen regeling:Nee.
Klankregister schakelaars:Ja, AM: kwaliteit, dof, spraak. PU: kwaliteit, dof.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Nee.
Ingebouwde antenne:Nee.
Ferriet antenne:Nee.


Beschrijving:

Deze radio is een typische standaard AM radio van 1950. Een hoogwaardig stukje techniek in een bakelieten kast met aan de zijkanten een houtmotief met een standaard luidspreker maakt van deze radio toch een leuke radio. Van een afstemindicator is bij deze radio afgezien, maar de gevoeligheid en selectiviteit van de ontvangst is zeer hoog en voor AM is een afstemindicator niet noodzakelijk. Op het gehoor werkt het afstemmen prima, en wanneer je in het midden van de zijbanden zit, ofwel het geluid is op zijn dofst, dan is de ontvangst optimaal afgestemd. Links zit de klankschakelaar. De stand "kwaliteit" betekent net zoveel als dat de hoge en de lage tonen maximaal zijn opgehaald. De stand "spraak" is hetzelfde als de stand "dof' maar hierbij worden de lage en de hoge tonen nog eens extra onderdrukt. De fysiologie van de hoge tonen is bij AM eigenlijk onzin. Normaal gesproken vindt de fysiologie van de hoge tonen plaats vanaf ca 10.000 Hz, maar bij deze radio is dat al vanaf 1500 Hz en hierdoor wordt het klankkarakter nogal onaangenaam schel. Bij latere radio's van Philips is deze fysiologie ook weggelaten. Overigens gaat het geluid van AM tot ca 4500 Hz, dus is fysiologie voor AM sowieso zinloos. Ik heb de condensator van 390 pF weggelaten, en hierdoor speelt de radio een stuk aangenamer op de achtergrond. Overigens is deze radio, zoals ik van Philips van die tijd gewend ben, degelijk opgebouwd.


Reparatiegeschiedenis:

In het versterkergedeelte heb ik alle teercondensatoren vervangen, en dat heeft een behoorlijke impact op de geluidskwaliteit van deze radio. De veranderingen die wel zijn overgebleven is het laten vervallen van de condensator van 390 pF. Omdat de fysiologie van de hoge tonen verdwenen is, heb ik om hetzelfde klankkarakter van de AM weer terug te krijgen de anodecondensator van de EL41 laten vervallen. Uiteraard houd ik de stabiliteit van het versterkergedeelte in de gaten, maar dat zit gelukkig wel goed. De anodespanning is momenteel 272 Volt en dat is een prima waarde.


Prestaties:

Voor AM begrippen klinkt deze radio nu vol en aangenaam op de achtergrond. bij het luisteren naar de CD klinkt deze radio wat dof, ook als ik een luidsprekerbox met een AD 3800 M luidspreker aansluit. Dit heeft te maken met de nogal hoogohmige volumepotmeter van 2,65 Meg i.p.v. de gebruikelijke 0,5 Meg , en dan gaat de rooster capaciteit van de EBC41 een rol spelen waardoor de hoge tonen wat verzwakt worden. Hoewel het frequentiebereik tot slechts 3500 Hz doorloopt, verloopt het afvallen van de hoge frequenties vrij flauwtjes, dus de hoogste tonen zijn in wat verzwakte vorm wel hoorbaar.


Download het schema van de Philips BX400A
Terug naar fotogalerij
Terug naar index