Philips BX520A #1

    1952

    1952

    1952

    1952

Rapportcijfers:

Kast: 6 
Geluid AM: 7 
Geluid PU: 7 
Ontvangst AM: 8 

 
Specificaties:

Buizen:ECH42, EAF41, EBC41, EL41, EM34, AZ41.
Golfbereiken:LG, MG, KG2 van 16 � 50 meter, KG2a: 49 meter band, KG3 van 60 - 180 meter.
Middenfrequent:452 kHz.
Luidspreker:9770 
Resonantiefrequentie luidspreker:80 Hz
Frequentiebereik versterker:35 - 7.000 Hz
Vermogensbandbreedte:60 - 7.000 Hz
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:2,5 Watt RMS
Kast:Bakeliet met houtmotief 
Afmetingen:50 x 33 x 23,5 cm
Verbruik:45 Watt
Prijs:� 295,--


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Nee.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 5 Ohm.
Loudness:Ja, enkelvoudig, lage tonen.
Hoge tonen regeling:Ja, continu
Lage tonen regeling:Ja, schakelbaar.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Ja, EM34.
Ingebouwde antenne:Nee.
Ferriet antenne:Nee.


Beschrijving:

In het verleden, met name in mijn tienerjaren heb ik nogal wat radio's gesloopt vanwege de beperkte plaats in het ouderlijk huis. Het chassis liet ik dan volledig in takt en van de luidsprekers bouwde ik dan nieuwe grotere boxen om een krachtiger en diepere laagweergave te verkrijgen. Ik weet dus ook dat met de 9748 M luidspreker een diepe en krachtige laagweergave te bereiken valt met dit type radio chassis. Ondanks de kleine uitgangstrafo klinkt het geluid redelijk tot goed. Wat deze radio als extra bijzonderheid heeft, is wel de visserij band die van 60 tot 180 meter gaat. Hiermee kun je 's avonds  tropenzenders ontvangen. Ook opvallend is dat de gevoeligheid van de AM van deze radio hoog is, zelfs de gelijkloop is nog in orde. Wanneer ik de meetzender op ca. 454 kHz instel en het signaal toevoeg aan het Midden Frequent gedeelte, dan kan ik zelfs 's avonds Volmet Weerstations ontvangen. Deze radio laat ik dus origineel, maar op het extra chassis wat ik nog heb, daar kan ik dan een BFO oscillator inbouwen zodat ik ook LSB / USB (SSB) kan ontvangen. Verder is het opvallend dat het een bakelieten kast betreft met een houtmotief erop gedrukt. Wat bij mij ook een goede indruk achterlaat is dat om de volumeregeling en toonregeling krukschakelaars zijn opgenomen. Zo ziet de radio nog steeds eenvoudig en qua ontwerp mooi uit terwijl je toch met een uitgebreid toestel te maken hebt. Die krukschakelaars zijn voor Radio / Phono omschakeling en voor de lage tonen regeling, en dat zijn zeer welkome features.


Reparatiegeschiedenis:

Als eerste heb ik het afstemkoord moeten vernieuwen. Met een service manual bij de hand is dat een simpel klusje. Verder heb ik de koppelcondensator van 10 nF in het versterkergedeelte moeten vernieuwen. Verder als ik de toonregeling op "scherp" zette, had het versterkergedeelte de neiging om te gaan oscilleren. Vervanging van de condensator van 12 nF bood uitkomst. Tijdens het spelen is de AZ41 uitgevallen. De anodespanning was eerst 210 Volt. Door een ander exemplaar is deze nu 280 Volt. Vermoedelijk is door de hoge overgangsweerstand, dus door de extra hoge temperatuur de oude AZ41 bezweken en is de gloeidraad doorgebrand door inwendige sluiting. Wordt dus beter opletten in de toekomst. Inmiddels speelt de radio weer prima en is alles nog verzegeld, dus laat ik het zo. 

Afstemkoord vervangen.
       Reden: De oude afstemkoord is gebroken. Het stalen afstemkoord met de afstemnaald is nog in tact.
Koppelcondensator van C32 van 10 nF vervangen.
       Reden: Deze is vaak lek en geeft positieve stuurroosterspanning op de eindbuis, wat niet gezond is voor de eindbuis, uitgangstrafo, voeding etcetera.
Toonregel condensator C28 van 12 nF vervangen.
       Reden: Het versterkergedeelte had de neiging om te gaan oscilleren als de hoge tonen regeling op "scherp" stond ingesteld.
Draad van de grounding van de potmeters naar de uitgangstrafo verplaatst van de terugkoppel winding naar massa.
       Reden: Minder scherp geluid en verbetering stabiliteit versterker. Een andere reden is ook omdat de toonregel potmeter defect is.
AZ41 gelijkrichtbuis vervangen.
       Reden: De anodespanning was eerst 210 Volt, is nu 280 Volt. Bovendien heeft de oude AZ41 tijdens het spelen begeven.
       Het wordt dus beter oppassen als de anodespanning te laag is, ook al wordt er minder stroom opgenomen dan normaal.
Loudness condensator van C29 van 68 nF vervangen.
       Reden: Te weinig lage tonen door de opgelopen capaciteit van de oude condensator.
Anodecondensator C33 van 4700 pF van de EL41 vervangen 4700 pF 1000 Volt.
       Reden: Deze condensator is ook al bij voorbaat verdacht en ook nog naar massa geschakeld, waardoor bij defect raken de EL41 en uitgangstrafo
       vernield kan worden. De nieuwe condensator staat nu over de primaire wikkelingen van de uitgangstrafo geschakeld. Indien de condensator dan
       defect raakt, is er niks aan de hand en wordt verdere schade voorkomen.
C41 van 1000 pF en C30 van 8200 pF vervangen.
       Reden: Het terug verkrijgen van de juiste lage tonen regeling.
C34 van 100 nF en R18 van 100K vervangen.
C23 van 47 nF vervangen.
C24 van 100 nF vervangen.
C31 van 2700 pF vervangen door 4700 pF 1000 Volt.
C20 van 1800 pF vervangen.
R21 van 150 Ohm vervangen door 150 Ohm 3 Watt.
      Reden: De kathode weerstand van de EL41 is omhoog gelopen in waarde en gaf dan wat verlies in uitgangsvermogen.
Buis EBC41 vervangen.
      Reden: De oude EBC41 buis heeft teruggelopen emissie en is de versterkingsfactor te weinig. Bovendien is de anodespanning op de EBC41
      dan te hoog met 160 Volt. Nu is dit 120 Volt, wat een prima waarde is.
Soldeerverbindingen van de ECH42 buisvoet opnieuw doorgesoldeerd.
      Reden: Af en toe viel de gloeispanning van de ECH42 weg.
Condensator C26 van 115 pF vervangen door keramische condensatoren van 100 pF en 15 pF parallel. Deze zit in 
    de laatste MF bus en heb ik onderbroken. De nieuwe condensatoren zitten buiten de MF bus.
      Reden: Er was een krakend geluid te horen als op een sterke zender was afgestemd. Naderhand werd de MF versterking een stuk minder.
      Dit euvel komt vrij veel voor bij AM ontvangers, en vaak is dit aan de detectiezijde.

In deze radio zit nog een netwerkje van 2M7, 390K met een condensator van 10 nF parallel. Deze zit aan een kant van het gloeidraadcircuit geschakeld. Hierdoor wordt het gloeidraad potentiaal op ca 33 Volt gelegd. De reden is me niet echt duidelijk, omdat alle kathodes van de 4 buizen op 0 tot 7 Volt potentiaal liggen. Een voordeel is wel dat er minder kans op kathode/gloeidraad sluiting.

Om de radio optimaal te laten presteren loont het zich om alle teercondensatoren en te sterk verlopen weerstanden (meer dan 10%) te vervangen.
De toonregel potmeter van 50K is zeer slecht en de volume potmeter kraakt wel wat tijdens het bedienen maar is nog bruikbaar.
De EM34 geeft nog redelijk licht, maar het onderste segment staat altijd al half dicht, zelfs als er geen negatieve roosterspanning is. 


Prestaties:

Jammer genoeg heeft de luidspreker een resonantie frequentie van 80 Hz. Liever zag ik een resonantie frequentie van 60 tot 65 Hz.
Nu klinkt het geluid door de stugge conus en stugge spider constructie nogal vervormd bij de lage tonen, en is er een soort plof of fladder geluid te horen.
Dit heeft te maken dat de Q-factor (Qes) van deze luidspreker nu te hoog ligt. Bij lagere resonantie frequentie zakt ook de Qes en klinkt het geluid dan ook minder resonerend bij de lage frequenties. Wanneer een extra box wordt aangesloten, dan is de vervorming minder, maar dan komt het gebrek van de kleine uitgangstrafo te horen, wat wederom tot uitdrukking komt als vervorming van de lage tonen.
Verder heeft de versterker van nature een beetje ruis, mede door het meekoppel netwerk tussen de kathodes van de EBC41 en EL41. Toch heb ik dit in tact gelaten omdat de lage tonen wat extra opgehaald worden en ook deel uit maakt van de bas schakelaar.
Het verschil uit weinig bas en veel bas met de bas schakelaar is enorm. Dit heeft te maken dat de bas in de schakelstand "weinig bas" gefilterd wordt door C41 van 1000 pF en de extra tegenkoppeling via R26 van 5M6 waardoor C27 van 47 nF dan ook vrijwel niet meer meedoet om de bas op te halen.
Via R22 van 18K en R25 van 12K vindt er meekoppeling plaats, en zijn de kathode ontkoppel elco's van de EBC41 en EL41 niet nodig.
R27 van 12K en C27 maakt de meekoppeling van de midden en hoge frequenties weer gedeeltelijk ongedaan, waardoor er meer meekoppeling van de lage frequenties overblijft. Omdat in de stand "weinig bas" wel heel erg weinig bas is, heb ik R26 van 5M6 losgekoppeld. De bas schakelaar werkt nu nog steeds prima en in de stand "weinig bas" klinkt het geluid wat neutraler en nog steeds prima bij spraak weergave.

De Automatische Volume Regeling (AVR), ook vaak wel Automatig Gain Control (AGC) genoemd werkt nogal gebrekkig.
Verder is het wel opvallend dat de Korte Golf banden goed werkt. De Middengolf blijft iets achter en de Lange Golf blijft veel verder achter.
Hier moet dan nog het HF gedeelte worden afgeregeld.


Download het schema van de Philips BX520A
Terug naar fotogalerij
Terug naar index