Philips BX653A    Foto is afkomstig van Philips Museum

    1955

Rapportcijfers:

Kast: 6
Geluid: 6
Ontvangst AM: 7
Ontvangst FM: 7


Specificaties:

Buizen:ECC81 (ECC85), ECH81, EF89, EF85, EABC80, ECC83, EL84, EL84, EM80, EZ80, EZ80.
Golfbereiken:LG, MG, KG van 16 � 50 meter, FM van 87,5 � 101 MHz.
Middenfrequent:10,7 MHz; 452 kHz.
Luidsprekers:9754, 9766 M
Frequentiebereik versterker Hoog:600 - 15.000 Hz  -3 dB
Frequentiebereik versterker Laag:25 - 600 Hz  -3 dB
Vermogensbandbreedte:55 - 15.000 Hz
Resonantie frequentie 975450 Hz
Resonantie frequentie 9766 M120 Hz
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm3,15 en 2,5 Watt RMS
KastHout, licht en donkerbruin gelakt.
Afmetingen67,5 x 41,5 x 23 cm
Verbruik:100 Watt


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Ja.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 5 Ohm.
Loudness:Ja, dubbelvoudig, lage tonen.
Hoge tonen regeling:Ja, continu
Lage tonen regeling:Ja, continu.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Ja, EM80.
Ingebouwde antenne:Ja, FM en KG.
Ferriet antenne:Ja, volledig instelbaar, LG en MG.
Aparte FM/AM afstemming:Ja.


Beschrijving:

Dit is een echte Bi-Ampli radio van Philips. Er zitten maar liefst 2 afzonderlijke eindtrappen in voor elke luidspreker. De hoge en de lage tonen worden echt gescheiden en dat is duidelijk te horen. Buizenversterkers en luidsprekers hebben over het algemeen nogal wat  intermodulatievervorming en dat zou volgens het Bi-Ampli onderdrukt worden, en dat is in de regel dus ook zo. Bovendien kun je rendement en niveauverschillen van de luidsprekers onderling aanpassen zodat een evenwichtig klankbeeld overblijft. Verder is deze radio uitgerust met een van buitenaf bedienbare draaibare ferroceptor. De volumeregelaar werkt volgens het dubbele loudness principe waardoor de radio bij achtergrondsterkte aangenaam klinkt.

Van deze radio heb ik nog een 2e exemplaar die in slechte staat is. Deze wordt geheel hersteld volgens het Bi-Ampli principe, maar dan wel in gewijzigde vorm.


Reparatiegeschiedenis:

Als eerste heb ik de kleine luidspreker moeten repareren. De conus is op diverse plaatsen doorgeprikt met een schroevendraaier en hier en daar zitten wat scheurtjes, maar is vrij simpel te herstellen met een beetje contactlijm. Verder zat de poolschoen van de luidspreker scheef waardoor de conus vastzat, maar door het verschuiven van de ticonal magneet is deze op zijn plaats terecht gekomen en loopt de spreekspoel zelfs niet meer aan. Ook de aansluitpunten zaten los, maar heb ik bevestigd met superlijm. Als tweede heb ik de inmiddels bekende schermrooster- en anodeweerstanden van het MF circuit vernieuwd omdat de ontvangst erg zwak was. Ook heb ik de weerstand van 470K van de EM80 vernieuwd omdat die nauwelijks reageerde. Later heb ik de ECC85 moeten vernieuwen (door een ECC81) omdat het stuurrooster van een triodehelft een positieve spanning van meer dan 3 Volt krijgt als gevolg van een roosterlek. Inmiddels is het een standaardklus geworden en heb ik van de ECC83 voorversterker beide koppelcondensatoren vervangen omdat het geluid snel ging vervormen. Ook heb ik de kathode weerstanden en elco's van de ECC83 gesplitst zodat elco triodehelft zich nu ideaal kan instellen. Verder heb ik om weer voldoende lage tonen te krijgen de 3 condensators van de lage tonenregeling vernieuwd, evenals de beide loudness condensatoren rondom de volumeregeling. Nu klinkt het geluid redelijk aangenaam en vol maar is verre van ideaal. Bij wijze van experiment heb ik de ECC85 vervangen door een ECC81. Deze buizen hebben nagenoeg dezelfde eigenschappen, maar bij de ECC81 ontbreekt het tussenliggende afschermschotje. Ook het gloeistroomcircuit dient (zeer eenvoudig) aangepast te worden. Ik merk in ieder geval geen verschil in prestaties. De ontvangst is ook nog niet ideaal. Ook het afstemkoord en de naald van de FM ontbreekt. Later ga ik deze vernieuwen en wordt de radio optimaal afgeregeld.


Prestaties:

De lage tonen gaan mooi diep zoals ik van Philips gewend ben, maar heeft wel de neiging om bij een wat hoger volume wat verzadigd te klinken omdat hier wel uitgangstrafo's gebruikt worden. De hoge tonen reiken verder door dan dat ik van Philips van de jaren '50 gewend ben. Dit heeft mede te maken omdat de hoogste tonen gedeeltelijk ontkoppeld worden bij de EL84 om het hoge tonenverlies van de ECC83 wat te compenseren. Helaas valt de geluidskwaliteit t.o.v. de Philips B6X63A wat tegen ondanks dat de uitgangtrafo's iets groter zijn uitgevallen. Ook deze radio lijkt inwendig veel op de Philips B6X63A. Deze radio laat ik dus maar zo omdat die nu volgens originele fabrieksspecificaties is.

Download het schema van de Philips BX653A
Terug naar fotogalerij
Terug naar index