Schema balansversterker met 2x EL34 in Ultra Lineaire opstelling.

Deze versterker is een variant van de versterker met 2x EL34 van 40 Watt RMS. Lees deze voorgaande versterker eerst aandachtig door. Het verschil zit hem in de vaste negatieve roosterspanning i.p.v. de gebruikelijke automatische negatieve roosterspanning. Ook het uitgangsvermogen is iets hoger, namelijk 50 Watt RMS. De schermroosterweerstanden zijn 100 Ohm. De kathodeweerstanden zijn slechts 10 Ohm en dienen eigenlijk als meetweerstanden. De voedingsspanning op +A is 425 Volt DC en de spanning over elke 10 Ohm weerstand dient elk 0,6 Volt te zijn. Voordat zo'n versterker voor de eerste keer in bedrijf genomen wordt dient de negatieve stuurroosterspanning een zo laag mogelijke waarde te hebben, ofwel de 100K potmeters moeten helemaal open staan, dus de loper mag nooit tegen massa aanliggen. Later na een half uurtje regel je per EL34 buis af op die 0,6 Volt. Zonodig de bewerkingen herhalen en controleren. Het voordeel van een vaste negatieve roosterspanning in dit versterkerconcept is dat de EL34 buizen niet gematched hoeven te zijn en dat elke buis mooi apart in te stellen is, ook als de EL34 buizen wat verouderd zijn. Nadeel is dat je bij dagelijks gebruik elk half jaar de instellingen moet controleren. Voor een negatieve roosterspanningsregeling heb je bij een nettrafo met 2 symmetrische hoogspanningswikkelingen geen extra wikkeling nodig. Kijk maar eens onder aan het schema. Bij trafo's waar een brugcel toegepast moet worden is meestal een separate wikkeling van 40 V~ voorhanden voor de negatieve roosterspanning. 

Reacties op deze schakeling zie ik graag tegemoet via een E-mail aan Kees van Dijke. Mocht je versterkerschakelingen zien met eveneens 2x ECC82 en 2x EL34 in balans, laat me dit weten. Ik heb sterk de indruk dat deze versterker uniek is. 

Tenslotte: Ik bouw geen versterkers voor anderen. Op vragen over buizenversterkers ga ik alleen maar in als je voldoende elektronicakennis hebt. De antwoorden die ik geef zijn in de regel technisch en beknopt, doch zeer duidelijk.

Uiteraard dien je bij het nabouwen van deze versterker alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen en neem ik dus geen enkele verantwoording, ofwel alles is geheel voor eigen risico.

Terug naar index