Siera 106U (Philips 204U)

    1941 - 1944

    1941 - 1944

    1941-1944

    1941-1944

    1941-1944

Rapportcijfers:

Kast: 5 
Geluid AM: 6 
Ontvangst AM: 8 


Specificaties:

Buizen:UCH21, UCH21, UBL21, UY!N
Golfbereiken:MG, KG van 15 - 51 meter
Midden Frequent:452 kHz
Luidspreker:9668
Resonantie frequentie:n.b.
Frequentiebereik versterker:n.b.
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:2 Watt RMS
Kast:Bakeliet, donkerbruin.
Afmetingen (h x b x d):24,5 x 16,5 x 13 cm
Verbruik:42 Watt
Prijs:� 82,50


Beschrijving:

Zoals bekend heb ik normaal gesproken niks met mini radio's, maar dit modelletje vind ik toch wel bijzonder, en wel om de geringe afmetingen en  het toepassen van 4 "grote" buizen uit de loctal serie. Andere afwijking is dat deze radio alleen maar middengolf en korte golf heeft. De echte bijzonderheid is dat op het schaalglas o.a. "Jaarsveld" en "Herrijzend Nederland" staat vermeld. Het luidsprekerdoek is origineel en lijkt alsof er een stuk jute doek gespannen is. Wie ook nog denkt dat deze radio pers� een externe antenne nodig heeft, heeft het mis, want de achterwand is van staal en fungeert op de bakelieten behuizing dan als een plaatantenne. Hierdoor is de ontvangst op de middengolf redelijk en op de korte golf zelfs goed, maar met een extra externe antenne valt de ontvangst nog wat te verbeteren.  Tevens is het een van de eerste type radio's die volgens het European Four Tube principe werken en waar het Midden Frequent op de nu nog steeds gebruikelijke 452 kHz ligt. 


Reparatiegeschiedenis:

Van deze radio is de elco van 2x 40 uF ontploft en kwam er teer uit. 2x 40 uF is niet origineel, moet 2x 50 uF zijn volgens het schema. Inmiddels heb ik deze elco geplaatst en de afvlakking werkt prima. Tevens heb ik om een goede afvlakking te verkrijgen extra elco's geplaatst van 10 uF 350 Volt. Ook alle teercondensatoren heb ik moeten vervangen zodat ik de radio weer hele dagen kan laten spelen. Om het kraken van de volumeregelaar sterk te verminderen heb ik geen contactspray gebruikt, maar heb ik de volumeregelaar volledig ontkoppeld met 2 koppelcondensatoren, een stuurroosterweerstand van 4,7 Meg en een weerstand van 470 k voor de detectiestroom. Nu is de negatieve roosterspanning van de triode van UCH21 -1,5 Volt en dat is een prachtige waarde. Later heb ik alsnog een loudness circuitje ingebouwd om het schelle en agressieve klankkarakter te laten verdwijnen. De anodespanningen zijn 180 Volt en 155 Volt, terwijl deze 165 Volt en 135 Volt moeten zijn. Dit heeft gedeeltelijk te maken met de wat hogere netspanning van 230 Volt en enige slijtage van de UBL21. De wat hoge inwendige weerstand van de UY1N  speelt dus hierin ook een belangrijke rol. Zolang de eerste anodespanning niet boven de 215 Volt uitkomt is er niks aan de hand. De echte kritische grens bij de meeste U-buizen is volgens de datasheets van Philips 250 Volt. Later wordt de bakelieten behuizing onder handen genomen, want bij de knoppen zitten barsten in de kast en ontbreekt zelfs een klein stukje bakeliet, maar de kast is nog volledig te herstellen.


Prestaties:

Wat de geluidskwaliteit betreft: oorspronkelijk is van een Fysiologische Sterkteregeling (Loudness) is bij deze radio af gezien evenals een tegenkoppeling in de geluidsversterker om de lage tonen wat op te halen. Dit is ideaal voor gesproken woord, maar de muziekweergave is wat kil. Inmiddels heb ik een loudness circuitje toegepast en de radio klinkt nu een stuk voller en aangenamer en is het rapportcijfer voor het geluid van 5 naar 6 gegaan, en dat is voor zo'n kleine radio prima. De radio kan overigens hard spelen zonder te gaan vervormen.

Download het schema van de Siera 106U (Philips 204U)
Terug naar fotogalerij 
Terug naar index