Siera S381U

    1951

    1951

    1951

    1951

Rapportcijfers:

Kast: 8 
Ontvangst AM: 9 
Geluid AM: 7 


Specificaties:

Buizen:UCH42, UF41,UBC41, UL41, UY41.
Golfbereiken:LG, MG, KG van 16 � 50 meter.
Midden Frequent:452 kHz
Luidspreker:9742 X
Resonantiefrequentie luidspreker:n.b.
Frequentiebereik versterker:n.b.
Vermogensbandbreedte:n.b.
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:n.b.
Kast:Bakeliet, donkerbruin.
Afmetingen:29 x 19 x 16,5 cm
Verbruik:43 Watt
Prijs:n.b.


Features:

Pick-up ingang:Nee.
Bandrecorder ingang/uitgang:Nee.
Extra luidspreker uitgang:Nee.
Loudness:Ja, enkelvoudig, lage tonen.
Hoge tonen regeling:Ja, schakelbaar, 2 standen.
Lage tonen regeling:Nee.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Nee.
Ingebouwde plaatantenne:Ja, KG
Ingebouwde raamantenne:Ja, LG en MG.


Beschrijving:

Deze Siera radio is inwendig hetzelfde als de Philips BX210U. De schaalplaat van deze radio is van glas en er is ook een extra voorziening opgenomen om de schaalverlichting zo egaal mogelijk te maken. Philips gebruikt graag rechtopstaande plexiglas spijlen, terwijl Siera het meer bij de standaard bakelieten kastjes hield, die over het algemeen ook nog een stuk steviger zijn. Wat deze radio bijzonder maakt, is de ingebouwde raamantenne voor de MG en LG. Zo heb je een kleine volwaardige ontvanger die het prima doet zonder externe antenne. Een kenmerk van een raamantenne is dat deze net als bij een dipool antenne dwars op de zender gericht moet worden, terwijl een ferroceptor in de langsrichting naar de zender moet staan.


Reparatiegeschiedenis:

Als eerste heb ik de radio globaal ontdaan van stof en vuil. Na het uitkasten heb ik de scheur boven in het bakeliet kunnen herstellen door van binnen uit wat secondenlijm aan te brengen. Aan deze radio ontbrak het schaalkoord, maar met de service manual van de Philips BX210U bij de hand is het leggen van een nieuw koord een fluitje van een cent. De afstemnaald is te maken van een stukje zwart installatiedraad. Verder is de dropperweerstand gedeeltelijk overbrugd door een andere vermogensweerstand en is onvakkundig uitgevoerd. Nadat ik dit weer origineel in orde gemaakt heb, zijn de teercondensatoren aan de beurt, want die zijn bijna allemaal gebarsten en moeten vernieuwd worden. Tevens is duidelijk te zien dat de koppelcondensator een lange tijd lek geweest is, waardoor de in het verleden vernieuwde UY41 en UL41 teveel stroom te verwerken kreeg, de kathodeweerstand van de UL41 verbrand is en de hitteproductie dusdanig is dat een stuk van de achterwand gedeeltelijk verbrand is en waarschijnlijk ook de barst in het bakeliet is ontstaan. Uiteindelijk zit er dus niks anders op dan de radio weer met nieuwe onderdelen volgens de fabrieksspecificaties te herstellen. Nadat dit gebeurd is, bleek de radio nog niet te werken. Oorzaak is de onderbreking van de serieweerstand van 180 Ohm. Proefondervindelijk heb ik een weerstand van 220 Ohm 5 Watt toegepast en zowel de gloeistroom, alsook de anodespanning klopt weer, al is deze met 190 Volt nog steeds aan de ietwat hoge kant, maar bevindt zich nog onder de 200 Volt limiet en ruim onder de absolute 250 Volt limiet. Later na een uurtje spelen kreeg de UY41 de genadeklap, en wel sluiting tussen kathode en gloeidraad. Dit is te zien dat het lampje van de schaalverlichting fel gaat branden, evenals de gloeidraad van de UY41, terwijl de andere buizen zwakker gaan gloeien. Helaas is de UY41 niet te herstellen en zit niks anders op dan deze te vervangen. De kast heb ik eerst met Commandant 3 Cleaner behandeld en het is oppassen dat je niet teveel bakeliet afpolijst. Naderhand is het inwrijven met een parafine olie doekje en een dag laten intrekken. Na opwrijven zie je dan het gevlamde roodbruin/zwarte motief. Omdat Commandant 3 Cleaner relatief grof is, is de oppervlakte zijdemat en hoef je niet bang te zijn voor vingervlekken. 

Update 33 Maart 2006: De volume potmeter met schakelaar is vervangen door een NOS exemplaar van 50K + 420K. Tevens is het schaalkoord naar eigen inzicht (zonder service manual) opnieuw gelegd zodat de draairichting van de afstemknop overeenstemt met de draairichting van de afstemcondensator.

 
Prestaties:

Voor AM begrippen geeft deze radio een prima geluid. Mede dankzij de ingebouwde raamantenne is het stoorniveau ook laag en dat heeft ook een gunstig effect op de AM geluidskwaliteit. De toonregeling kapt de hoge tonen wel erg bruut af waardoor de radio erg dof gaat klinken, niet echt te gebruiken. De hoge tonen regeling is in een spanningstegenkoppeling circuit opgenomen met een kleine condensator van 100 pF. Later ga ik dit in een meer bruikbare veilige passieve variant veranderen. Gelukkig maakt de ingebouwde loudness regeling nog alles goed.


Download het schema van de Siera S381U
Terug naar fotogalerij
Terug naar index