Telefunken Standard-Super T8H64WK 


Rapportcijfers:

Kast: 7 
Geluid AM: 7 
Geluid PU: 7 
Ontvangst AM: 7 


Specificaties:

Buizen:ECH4, ECH4, EBL1, AZ1.
Golfbereiken:LG, MG, KG van 15 � 50 meter.
Middenfrequent:472 kHz.
Luidspreker:17 cm doorsnede
Resonantiefrequentie luidspreker:n.b.
Frequentiebereik versterker:n.b.
Vermogensbandbreedte:n.b.
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:n.b.
Kast:Donkerbruin bakeliet
Afmetingen:37 x 31 x 22 cm 
Verbruik:40 Watt


Beschrijving:

Wanneer ik naar de buizenbezetting kijk, dan lijkt deze radio wat op het European 4 Tube circuit van Philips uit 1941. De buizen zijn van Valvo en ook de garantiekaart zit nog in de radio. De AZ1 is van Loewe Radio en heeft gaasvormige anoderoosters. Je ziet de buis niet tot nauwelijks gloeien, maar hij werkt wel. Deze radio is nog origineel, maar in het verleden is de volume regelaar met schakelaar vervangen. Overigens mis ik het loudness circuit, maar het geluid is voor AM begrippen helder en redelijk vol. Voor de Pick-up is een extra schakelaar ingebouwd, zodat telkens de Pick-up niet uitgetrokken hoeft te worden. Ondertussen heb ik al navraag gedaan bij mijn Limburgse Radio Club, maar niemand kan iets zeggen van het jaartal. De een zegt eind jaren '30, de ander in de 2e WO, weer een ander vlak erna. In begin September 2001 is er meer uitsluitsel. Wie weet van welk jaartal deze radio is?

Reparatiegeschiedenis:

Van deze radio heb ik alleen de koppelcondensator vervangen om versnelde slijtage van de EBL1 eindbuis te voorkomen. De negatieve roosterspanning was eerst -3,5 Volt, is nu -5 Volt. Zoals bij radio's met EBL buizen bekend is, ligt de centertap van de anodespanning van de trafo niet op het chassis, maar staat deze in serie met een RC sectie. De anodestroom in de EBL1 is 26 mA en moet eigenlijk 36 mA zijn. Ik houd het voor het gemak op gedeeltelijke slijtage, maar de geluidssterkte is meer dan voldoende. Ook heb ik om voldoende MF versterking te verkrijgen de ontkoppelcondensators vernieuwd evenals de ontstoorcondensators in de voeding. De radio speelt nu vrij hard, maar de ontvangst is tamelijk ongevoelig, met name op de KG. Ook is de gelijkloop van de afstemcondensator nog niet in orde en verdenk ik de capacitieve trimmers waarvan de zilverbaan in zilversulfiet is veranderd.

Let op: Ondanks dat deze radio E-buizen heeft, evenals een voedingstrafo die qua afmetingen op een gewone voedingstrafo voor buizenradio's lijkt, is het chassis rechtstreeks met het lichtnet verbonden. De voedingstrafo is een autotrafo. De anodespanning wordt rechtstreeks uit het net gevoed en er wordt enkelfasig gelijkgericht. Hierdoor ontstaat een levensgevaarlijke situatie en is het gebruik van een scheidingstrafo absoluut  noodzakelijk.

Download het schema van de Telefunken Standard Super
Terug naar fotogalerij
Terug naar index