Wega Lyra Type 1098 / 1102


Rapportcijfers:

Kast: 7
Geluid FM: 9
Geluid AM: 9
Geluid PU: 9
Ontvangst AM: 6
Ontvangst FM: 7


Specificaties:

Buizen:ECC85, ECH81, EF89, EABC80, EL84, EM80.
Golfbereiken:LG, MG,  KG van 30 - 50 meter, FM van 87,5 � 100 MHz.
Luidspreker:Ovaal, 26 x 17 cm, 2x tweeter, 10 cm.
Resonantie frequentie:-
Frequentiebereik versterker:-
Vermogensbandbreedte:-
Uitgangsvermogen bij 4 Ohm:-
Kast:Hout, donkerbruin gelakt.
Afmetingen:63 x 39,5 x 26 cm.
Verbruik:-


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Nee.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 4 Ohm
Loudness:Ja, lage tonen.
Hoge tonen regeling:Ja.
Lage tonen regeling:Ja.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Ja, EM80.
Ingebouwde antenne:Ja, FM.
Ferriet antenne:Ja, LG, MG.
Aparte FM/AM afstemming:Ja.


Beschrijving:

Wega radio's zijn typische Duitse radio's. De klankkwaliteit is ronduit voortreffelijk, maar de ontvangst is die van een standaard radio. Door aan de zijkant 2 kleine luidsprekers te plaatsen, krijg je het zogenaamde 3D effect, ofwel een redelijk ruimtelijke weergave. Deze luidsprekeropstelling komt je nooit bij Philips radio's tegen, maar is wel typisch voor Duitse radio's, evenals de Philips varianten, zoals Aristona. 


Reparatiegeschiedenis:

In deze radio is de voedingselco helemaal uitgelopen. Ook de seleencel is defect. De seleencel heb ik vervangen door 4 diodes 1N4007 en een serieweerstand van 150 Ohm. De voedingselco heb ik vervangen door 3 kleine elco's van 47 �F 350 Volt. Hierna heb ik de koppelcondensator vernieuwd, omdat de stuurroosterspanning tot maar liefst 12 Volt opliep. De radio speelt daarna vrij aardig, maar klinkt nogal dun. Oplossing is het vernieuwen van de loudness condensator bij de volumepotmeter. De radio speelt momenteel zeer goed, maar de afstemnaald van de FM ontbreekt, evenals het afstemkoord. De ontvangst is ook nog niet optimaal, maar dat is een kwestie van verdere condensatoren vernieuwen, evenals het opnieuw trimmen van de radio. 


Prestaties:

De geluidsweergave is zeer goed. Een neutraal en tevens diep klankbeeld die een Hi-Fi set niet zou misstaan. Dit is mede dankzij de toepassing van een erg grote ovale luidspreker, evenals de toepassing van 2 tweeters. Ondanks dat er een standaard chassis in zit, is deze radio een kandidaat die ik niet meer zal verkopen.

Terug naar fotogalerij
Terug naar index