Blaupunkt Sultan Type 2520
Ingeruild, 13 September 2003 

    1955

    1955

    1955

    1955

Rapportcijfers:

Kast: 6 
Geluid FM: 7 
Geluid AM: 7 
Geluid PU: 7 
Ontvangst AM: 7 
Ontvangst FM: 7 


Specificaties:

Buizen:ECC85, ECH81, EF89, EABC80, EL84, EM84.
Golfbereiken:LG, MG, KG van 16 � 50 meter, FM van 87,5 -101 MHz
Luidspreker:Blaupunkt LA739/5z
Tweeters:2 stuks LSH 518 b, Elektrostatisch.
Frequentiebereik versterker:-
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:-
Kast:Hout, bruin gelakt.
Afmetingen: 54 x 35,5 x 23,5 cm
Verbruik:-


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Ja.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 5 Ohm.
Loudness:Ja, enkelvoudig, lage tonen.
Hoge tonen regeling:Ja, continu
Lage tonen regeling:Ja, continu.
Klankregister schakelaars:Ja, Hi-Fi, Solo, Sonor.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator:Ja, EM84.
Ingebouwde antenne:Ja, FM, KG, MG, LG.
Ferriet antenne:Nee.
Aparte FM/AM afstemming:Ja.


Beschrijving:

Deze radio is in feite de opvolger van de Blaupunkt Sultan 2420. Het verschil zit hem in de afstemindicator en de gelijkrichting. In deze radio is de EM84 opgenomen terwijl de gelijkrichting uit een seleen brugcel bestaat. Verder is opvallend dat er geen ferroceptor voor de AM is opgenomen, en dat valt een beetje tegen. Van de andere kant is de AM ontvangst redelijk gevoelig zodat met de ingebouwde dipool FM antenne volstaan kan worden. Met de 3 klankregister schakelaars heb je 4 keuze mogelijkheden. Als geen van die schakelaars is ingedrukt klinkt de radio nog het beste. Voor het overige deel is opvallend dat de radio met keurig nette componenten degelijk is opgebouwd.

Reparatiegeschiedenis:

Als eerste heb ik de radio inwendig van veel stof ontdaan. Buiten stof uitblazen met een compressor is een fluitje van een cent. Hierna heb ik de radio ingeschakeld meteen bekeken of de koppelcondensator tussen EABC80 en EL84 lek was, en jawel, maar liefst 2 Volt op het stuurrooster van de EL84, meteen heb ik dus deze koppelcondensator vervangen. De EM84 licht nog zwak op en moet eigenlijk vervangen worden. Om voldoende FM ontvangst te verkrijgen heb ik het Midden Frequent gedeelte opnieuw afgeregeld. Om ook de hoogste tonen weer hoorbaar te maken heb ik een 10 pF condensator verwijderd die tussen de anode en het stuurrooster van de EL84 geschakeld was. Dit kan ten koste gaan van de stabiliteit van het versterkergedeelte, maar gelukkig is er geen HF oscillatie te bespeuren. Om ook het geluid weer wat voller te laten klinken heb ik de loudness condensator vernieuwd. 


Prestaties:

Na relatief eenvoudige bovenstaande ingrepen klinkt de radio nu neutraal, maar moet je vanwege de tamelijke kleine ovale luidspreker van de diepe lage tonen dus afzien.

Download het schema van de Blaupunkt Sultan 2520
Terug naar fotogalerij
Terug naar
index