Philips BX320A 

    1952

    1952

    1952

Rapportcijfers:

Kast: 7 
Ontvangst AM: 8 
Geluid AM: 8 
Geluid PU: 8 


Specificaties:

Buizen:ECH42, EAF42, EBC41, EL41, AZ41.
Golfbereiken:LG, MG, KG van 16 � 50 meter.
Midden Frequent:452 kHz
Luidspreker:AD 7091 M4 (niet origineel)
Resonantiefrequentie luidspreker:95 Hz
Frequentiebereik versterker:25 - 20.000 Hz
Vermogensbandbreedte:55 - 20.000 Hz
Uitgangsvermogen bij 5 Ohm:2,5 Watt RMS
Kast:Bakeliet, donkerbruin.
Afmetingen:45,5 x 30 x 20,5 cm
Verbruik:45 Watt
Prijs:� 225,--


Features:

Pick-up ingang:Ja.
Bandrecorder ingang/uitgang:Nee.
Extra luidspreker uitgang:Ja, 5 Ohm.
Loudness: Ja, enkelvoudig, lage tonen.
Hoge tonen regeling:Ja, continu.
Lage tonen regeling:Ja, schakelbaar, 2 standen.
Klankregister schakelaars:Nee.
Bandbreedte regeling:Nee.
Afstemindicator: Nee.
Ingebouwde antenne:Nee.
Ferriet antenne:Nee.


Beschrijving:

Deze radio is een typische standaard AM ontvanger en is eigenlijk een broertje van de Philips BX520A. Het verschil zit hem in het ontbreken van de visserijband en de toepassing van een kleinere luidspreker, evenals het ontbreken van de afstemindicator.


Reparatiegeschiedenis:

Deze radio is nogal verroest van binnen. Ook de elco is een keer oververhit geweest en is in het verleden gaan lekken, maar werkt nog wel. De luidspreker loopt aan als gevolg van de oxidatie van de spreekspoel evenals roest op de poolkern. Verder ontbreekt de achterwand en bodemplaat van deze radio. Als eerste heb ik de luidspreker verwijderd en de knoppen en schakelaars gangbaar gemaakt. Daarna heb ik alle buizen eruit genomen op de AZ41 na en heb ik een gloeilamp van 25 Watt in serie in de netleiding gezet om de elco te formeren. In eerste instantie was de anodespanning slechts 60 Volt en zag je de AZ41 blauw oplichten. Helaas is dat niet al te best en heb ik de AZ41 geregenereerd.  In het begin was de anodespanning 60 Volt, maar kroop binnen 4 uurtjes op naar 300 Volt, en dat is een mooie uitgangspositie om de radio weer in bedrijf te nemen. Een meting zonder buizen op de AZ41 na liet ook meteen zien dat de koppelcondensator defect is en deze heb ik dus meteen vervangen. Hierna kwam wat leven in de radio, maar het geluid kraakt. Hoofdoorzaak is de kathodeweerstand van de EBC41 en heb ik dus vernieuwd. Tevens heb ik de kathodeweerstand van de EL41 vervangen omdat die 40% in waarde was toegenomen. De anodespanning is bij volledig bedrijf 285 Volt en dat is een mooie waarde als je bedenkt dat de netspanning momenteel 230 Volt is, terwijl de trafo nog op 220 Volt staat ingesteld. Momenteel werkt alleen de KG, de MG en LG zijn zo goed als dood. Oorzaak is de onderbreking van de spoel die zorgt draagt voor de oscillator van de MG en LG en is inmiddels hersteld. De pick-up ingang werkte ook niet, maar dat was een kwestie van het bijbuigen van een contact. Nadat ik een muzieksignaal op de pick-up ingang had aangesloten evenals de luidsprekerbox met de AD 3800 M luidspreker merkte ik dat de lage tonen weergave nogal dun was. Hierop heb ik alle condensatoren in het versterkergedeelte vernieuwd, maar ik heb dan de pech dat de versterker laagfrequent gaat oscilleren bij een laag volume. Oorzaak hiervan is het meekoppelcircuit en de extra meekoppeling van de lage tonen door een extra condensator. Omdat huidige condensatoren geen verliezen meer hebben is dat de oorzaak want het parallel schakelen van een 1 Meg weerstand stopte het oscilleren, maar de versterker bleef niet echt stabiel. Mijn oplossing is om de meekoppeling te laten vervallen en een tegenkoppelcircuitje bestaande uit twee weerstanden naar de volumeregelaar in te bouwen, zodat ook meteen het frequentiebereik wordt rechtgetrokken en de versterker mooi stabiel blijft. Oh ja, hierbij moest ik wel de secundaire uitgang van de uitgangstrafo wel ompolen. De toonregeling is defect en de oorzaak hiervan is een onderbreking in de potmeter. Om voldoende versterking te verkrijgen heb ik aan de kathode van de EBC41 en van de EL41 een ontkoppelcondensator van 100 uF 25 Volt opgenomen. Zo is de versterkingsfactor mooi hoog en kan ik de spanningstegenkoppeling toepassen.


Prestaties:

Omdat ik zelf een nieuwe versterker heb ingebouwd lijkt het geluid nu erg veel op die van een doorsnee Hi-Fi installatie, helder en mooi vol tegelijk. De zelf ingebouwde tegenkoppeling die uit slechts 2 weerstanden bestaat is niet frequentie afhankelijk, maar houd wel in dat het frequentiegebied uitgebreid en gladgestreken wordt, en dat is met name te merken aan de toename van de lage en de hoogste tonen. De hoge tonen weergave is uitstekend, maar voor AM is het nadeel dat ook de fluittoon van 9.000 Hz van naburige zenders goed hoorbaar is en daarom is dus aan te raden om de versterkerschakeling het liefst origineel te laten omdat die bij hoge frequenties vanaf ca 5.000 Hz stijl afkappen en voor AM weergave een gunstig effect heeft. 


Download het schema van de Philips BX320A
Terug naar fotogalerij
Terug naar index